Skip Navigation Links
Skip Navigation Links

Skip Navigation Links

Nieuws van VCOV

   Minimaliseren
Studiereis naar Zweden - vrijdag 21 april 2017

 

Dankzij Erasmus+ kon VCOV-medewerker Karolien een opleiding volgen in Zweden en er kennismaken met het inclusieve onderwijssysteem.

Meer weten? Dat kan via deze presentatie of stuur een mailtje naar Karolien.

 
Winnaars Grote Voorleesdag - vrijdag 20 januari 2017


De winnaars van de Grote Voorleesdag zijn bekend!

 • BuO De Klimop Diksmuide
 • VBS Klavertje 3 Oostvleteren
 • VBS Sint-Aloyisiuscollege Ninove
 • VBS Sint-Paulus Gent Smidsestraat
 • VBS Sint-Jozefscollege Aarschot
 • VBS De Boomhut Kampenhout
 • VBS Sint-Vincentiusschool Hekelgem
 • VBS Mater Dei Wemmel
 • VBS Boekt Heusden Zolder
 • VBS De Klimtoren Meerle
 • Klein Seminarie Hoogstraten
 • Sint-Franciscusschool Turnhout


Een welverdiende proficiat!

 
Bevraging financiën van de ouderwerking - woensdag 14 december 2016

 

Wil je meer weten over onze bevraging over de financiën van de ouderwerking?

Benieuwd naar de vragen en de antwoorden?

Klik dan hier voor de resultaten en grafieken.

 
Studiereis naar Finland - woensdag 23 november 2016

 

Dankzij het Erasmus+ programma volgde medewerker Karolien tijdens de herfstvakantie een internationale opleiding in Finland.

De titel van de cursus was 'Multi-professional networks in Finnish schools'. Het was een interessante kennismaking met het Finse onderwijssysteem en het multi-professionele team dat in elke school aanwezig is. Ouders worden er sterk betrokken bij het onderwijstraject van hun kind en het belang van de leerling staat centraal. 

Karolien maakte een presentatie van de studiereis. 

Meer info of vragen? Stuur een mailtje naar Karolien.

 
Columbus - vrijdag 18 november 2016


Columbus is een nieuw exploratie-instrument voor laatstejaars in het secundair onderwijs die overwegen de stap te zetten naar het hoger onderwijs. Deze online tool versterkt jongeren in hun studiekeuzeproces. De spiksplinternieuwe website staat sinds kort online: https://www.exploratietoolcolumbus.be/. Scholen kunnen zich nu al registreren om deel te nemen.

 
De Grote Voorleesdag - woensdag 21 september 2016

In het kader van de Voorleesweek van Iedereen Leest organiseert de VCOV samen met de andere ouderkoepels opnieuw de Grote Voorleesdag voor ouders op school.

Na het overdonderende succes van de vorige edities, kunnen ouderverenigingen en scholen in de week van 21 t/m 25 november 2016 (groot-)ouders uitnodigen om op school te komen voorlezen.

Wie een Grote Voorleesdag organiseert, krijgt niet alleen een heleboel digitaal promotiemateriaal ter beschikking, maar maakt ook kans op een boekenpakket.

Kriebelt het al? Inschrijven kan via DEZE LINK.

Meer info? Stuur een mailtje naar Karolien.

 

 
Ouders te gast bij de minister - donderdag 23 juni 2016


 

De ouderkoepels waren dinsdag 21/6, samen met enkele ouders, te gast bij Minister Crevits. We vroegen de Minister of scholen gestimuleerd kunnen worden om beter te communiceren met ouders over het pestbeleid. Ouders en ouderverenigingen kunnen een rol spelen bij preventie en aanpak van pesten. Minister Crevits beloofde ons om bij het begin van het schooljaar een oproep te doen naar scholen om ouders meer te betrekken en samen met hen het pesten aan te pakken.
Er komt ook een databank met materialen rond pesten zodat leerkrachten en CLB's beter ondersteund worden.
 

 
Waarborg-regeling in 2016-2017 - donderdag 16 juni 2016

 

Tijdens het schooljaar 2015-2016 is er opnieuw een leerlingendaling in het buitengewoon onderwijs. Er werd beslist om, uitsluitend voor het schooljaar 2016-2017, de waarborgregeling bij wijze van overgangsjaar verder te laten bouwen op de principes van de pré-waarborgregeling die het huidige schooljaar loopt in het basisonderwijs.

Ook in het buitengewoon secundair onderwijs is er een kleine daling van het aantal leerlingen en dus zal er in het schooljaar 2016-2017 ook personeel van het buitengewoon secundair onderwijs kunnen ingezet worden in het gewoon secundair onderwijs. 

Wil je er meer over weten of wil je weten welkes scholen basisonderwijs en welke scholen buitengewoon secundair onderwijs geselecteerd worden? Lees er meer over op de website van Katholiek Onderwijs Vlaanderen:

 

 
Knelpunten M-decreet - woensdag 1 juni 2016


Dit schooljaar trad het M-decreet in werking. Is het recht op inclusief onderwijs nu beter gegarandeerd? Het Kinderrechtencommissariaat evalueert tussentijds op basis van de klachten die binnenkwamen.

Inclusief onderwijs is nog niet overal vanzelfsprekend. Er is onduidelijkheid over ‘redelijke aanpassingen’ en er is instantie nodig die bemiddelt tussen leerlingen, ouders en scholen als ze het oneens zijn over redelijke aanpassingen. Scholen zijn soms nog onbekend met de idee dat een leerling met dispenserende maatregelen nog een regulier diploma of getuigschrift kan behalen.

Lees hier het volledige rapport.

 
VCOV-aanbod 2016-2017 - dinsdag 31 mei 2016


Op deze webpagina vind je het VCOV-aanbod in een overzichtelijk lijstje. We kunnen alvast verklappen dat er volgend schooljaar ook 4 vormingen door onze VCOV-medewerkers in het aanbod zitten: 

Deze vormingen zijn GRATIS voor onze leden. Je kan ze aanvragen via de Ouderacademie of contacteer ons op info@vcov.be of 016 388 100

 
Vlaamse Bemiddelings- commissie - maandag 11 april 2016

 

Wil je je kind met specifieke onderwijsbehoeften inschrijven in een school en is er onenigheid over de noodzaak of de inhoud van het verslag van het CLB dat toegang geeft tot het buitengewoon onderwijs? Voortaan kan je terecht bij de Vlaamse Bemiddelingscommisie die bemiddelt op vraag van ouders, het CLB of de school.

Meer informatie hierover kan je vinden op de website van Onderwijs Vlaanderen via deze link.

 
De toekomst van het SO volgens 6216 ouders - donderdag 28 januari 2016


Op 26 januari overhandigde de VCOV het eindrapport over de bevraging aan Vlaams minister Hilde Crevits. Een bijzonder moment, wetende dat zovele ouders via ons hun stem wilden laten horen over de toekomst van het secundair onderwijs. Ouders willen wel degelijk betrokken worden, niet alleen bij de modernisering van het onderwijs, maar bij de schoolloopbaan van hun kinderen tout court. Het welzijn van onze jeugd komt als belangrijk punt naar voor, net zoals de vraag naar goede leerlingenbegeleiding en zorg op school. In de perstekst en de 10 aandachtspunten volgens ouders vind je nog meer resultaten. 6216 keer bedankt voor de medewerking! 

 

 

   Minimaliseren