Skip Navigation Links
Skip Navigation Links

Skip Navigation Links

Oudercontacten

   Minimaliseren

Voorbereiding
Koppel het nuttige...
Organisatie
Alternatieven
Engagementsverklaring
Varia

VOORBEREIDING 

Geef bij de uitnodiging ook een briefje mee voor de ouders om het oudercontact voor te bereiden: ‘wat wil je zeker zeggen’, ‘wat wil je vragen’, … maar ook ‘wat vond je heel tof het voorbije trimester’?

Print of schrijf het afgesproken uur op etiketten die de ouders in hun agenda kunnen kleven.

Het oudercontact is doorgaans een 10-minutengesprek: lees als ouderraad de uitnodiging en vraag je af of dit duidelijk is voor alle ouders. Staat erin waarom op tijd komen zo belangrijk is? Dit is immers niet in alle culturen vanzelfsprekend.

Probeer ervoor te zorgen dat beide ouders aanwezig kunnen zijn door bijv. kinderopvang te voorzien.

Voorzie op de uitnodiging ruimte voor de ouders om te noteren wat ze zeker willen bespreken. Zo kan de leerkracht dit voorbereiden.

Verwijs in het schoolkrantje naar de checklist en/of de kijklijst van Klasse om voorbereid naar het oudercontact te komen.

Bij veel afwezige ouders: hang een rooster aan de schoolpoort met wie al laten weten heeft dat hij/zij komt. Dit werkt stimulerend voor de anderen en opent het gesprek tussen de ouders onderling.

Hang een affiche aan de schoolpoort ter herinnering: ‘See you @ het oudercontact!’. 

Geef ouders een VIP-behandeling tijdens het oudercontact! Bijv. met een rode loper aan de schoolingang.

KOPPEL HET NUTTIGE ...
 
De leerlingen ontwerpen zelf een fotobooth waar ze met hun ouders op de foto kunnen voor of na het oudercontact. Een leuk initiatief van het Scheppersinstituut Deurne - Antwerpen!

Ouders wachten hun beurt af in het babbelcafé (alias de turnzaal). De volgorde van afspraken hangt aan de muur en door het doorgeven van een estafettestok weet ieder wanneer hij aan de beurt is.

Maak het wachten aangenamer door koffie- of theebonnen uit te delen.

Bied de ouders een glaasje glühwein of warme chocomelk aan na het oudercontact in december.

Oudercontact op een mooie lenteavond? Maak het buiten gezellig met hoge tafels om iets aan te drinken.

Hou rekening met allochtone ouders die geen alcohol drinken: voorzie dus niet alleen een biertent, maar ook een theetent.

ORGANISATIE
 

De ouderraad zorgt voor het aangename (een drankje), maar ook voor het nuttige door mee de timing in de gaten te houden.

Kan de ouderraad voor stoelen zorgen in de kleuterklassen? Een kinderstoeltje zit niet zo gemakkelijk.

Vraag de school of het mogelijk is dat sommige ouders al overdag komen (bijv. tijdens het turnuur of onder de middag) zodat de avond wat ontlast wordt.

Plan de eerste vergadering van de ouderraad na het infomoment in de klas begin september. Dit maakt de eerste stap gemakkelijker omdat de ouders dan toch op school zijn.

Organiseer na het oudercontact een kennismakingsmoment met de ouderraad: bijv. stand met info en foto’s van voorbije activiteiten.

Stel een opvangpool samen van oud-leerlingen om (kleine) kinderen te animeren tijdens het oudercontact.

Broertjes en zusjes kunnen ondertussen spelen op de speelplaats als er toezicht is.

Tip voor in het secundair onderwijs: hang aan de schoolingang duidelijk uit waar welke leerkracht zich bevindt.

Maak van het oudercontact een ‘veilig-gevoel-contact’ en laat ouders een vriendin of zus of … meebrengen.

ALTERNATIEVEN
 

Ouders die de school moeilijk kan bereiken, kan je misschien wel bereiken via het tupperware-model: bijv. een allochtone mama nodigt zelf andere mama’s bij haar thuis uit om te komen praten over school.

Een alternatief voor het klassieke 10-minutengesprek: nodig de ouders uit om te komen kijken naar de werkjes van hun kind. Bij het bespreken van de tekeningen, werkstukken, … komen ook de schoolvorderingen en eventuele problemen aan bod.

Een originele starter: zowel ouders als leraar kiezen uit een reeks prenten één prent die bij de leerling past en vertellen er ook bij waarom ze die prent kozen. 

ENGAGEMENTSVERKLARING 

Achterhaal wat ouders en schoolteam verwachten van het oudercontact door het win-win-spel te spelen.

Bespreek de afspraken in verband met het oudercontact op de vergadering van de ouderraad: bijv. enkel praten over het eigen kind, timer al dan niet op tafel tijdens het gesprek, kinderen aanwezig of niet, …

Evalueer jaarlijks de engagementsverklaring met betrekking tot het oudercontact: houden ouders en school zich aan de afspraken?
VARIA
 

Ouders geven het goede voorbeeld: wie met de fiets naar het oudercontact komt krijgt een leuk gadget.

Begin het gesprek met een positieve noot, bijv. een grappig verhaal waar zoon/dochter mee naar huis kwam.

Bespreek het welbevinden, de betrokkenheid en de ontwikkeling van kleuters via 'Mijn Portret', een uitgave van CEGO

Verras de leerkrachten eens met een pralinetje tijdens het oudercontact. Vriendelijk aangeboden door de ouderraad!

Bedank de leerkrachten voor hun engagement met een bloemetje. Tijdens het oudercontact fleurt het de ruimte op, nadien mogen ze het mee naar huis nemen.

De leerlingen laten een post-it achter op hun bank als hun ouders naar een infoavond of oudercontact komen. Leuk idee uit Blankenberge!

 

   Minimaliseren