Het koffiehuis en De Recuup

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Praktijkvoorbeeld 'het koffiehuis en de recuup'

‘Het Koffiehuis en De Recuup’: laagdrempelige ontmoetingsactiviteiten voor ouders op school
BuO De Zonnewijzer, Zele  (Type basisaanbod & type 9)

Korte beschrijving van het voorbeeld

•    Drie keer per schooljaar organiseert de school in de namiddag van 14u tot 15u15 het ‘Koffiehuis’. Ouders, leerkrachten, vrienden, buurtbewoners… zijn dan welkom op school voor een gezellig samenzijn. Voor een klein prijsje wordt er koffie, thee, chocomelk... geserveerd en is er ook de kans om een pannenkoek of een gebakje te eten. De leerlingen worden betrokken bij het doen van de boodschappen en het klaarmaken van de dessertjes. Tijdens het koffiehuis zelf worden de aanwezigen bediend door de leerlingen. Na afloop van het Koffiehuis kunnen de ouders indien gewenst hun kind zelf mee naar huis nemen zodat hun kind niet meer met de schoolbus naar huis moet.

•    Gelijktijdig met het Koffiehuis organiseert de school van 14u tot 15u ook het tweedehandswinkeltje ‘De Recuup’. Iedereen kan er terecht voor kinderkleding, schoenen, speelgoed, babyspullen, boeken, enz.

•    De opbrengst van deze activiteiten gaat naar een schooleigen solidariteitsfonds. Dit fonds wordt aangesproken voor het meefinancieren van schoolfacturen voor ouders die het moeilijk hebben met de betalingen.

Context van de school en actoren

De Zonnewijzer is een school voor buitengewoon onderwijs voor kinderen van 6 tot 13 jaar met een verslag Type basisaanbod of Type 9.
Type basisaanbod is er voor kinderen met specifieke onderwijsbehoeften voor wie het gemeenschappelijk curriculum met redelijke aanpassingen niet haalbaar is in een school voor gewoon onderwijs.
Type 9 is er voor kinderen met een autismespectrumstoornis, maar zonder verstandelijke beperking.
De Zonnewijzer maakt deel uit van de scholengemeenschap Vrij Onderwijs Zele.  Er is geen kleuterafdeling.
Het schoolteam bestaat uit leerkrachten, logopedisten, een orthopedagoog, een kinderverzorgster…
De ouderraad houdt ongeveer elke twee maanden een vergadering. Zij ondersteunen de school op pedagogisch en materieel vlak. Regelmatig organiseren zij activiteiten om de school financieel te steunen.

Waarom vindt de VCOV dit goed?

•    De school doet heel wat inspanningen om de ouders het gevoel te geven welkom te zijn op school en te betrekken bij hun werking. Omdat er heel veel kinderen met de bus naar school komen zijn schoolpoortcontacten niet vanzelfsprekend. Het Koffiehuis is een laagdrempelige activiteit om alle ouders op school te krijgen.

•    Voor de leerlingen is het een erg zinvolle en fijne ervaring om Het Koffiehuis te mogen organiseren en hun ouders, leerkrachten, enz. te mogen bedienen met heel wat lekkers.

•    De ouderraad bestaat uit vele ‘helpende handen’ die erg bereid zijn om bij te springen.  Zo organiseren ze bijv. een wafelslag en een spaghettifestijn in samenwerking met de school. Ook tijdens het schoolfeest is er steeds een mooie samenwerking. Tijdens het Koffiehuis hoeft de ouderraad niet te helpen, maar worden deze ouders zelf eens in de watten gelegd door de leerlingen én het schoolteam.

•    De combinatie van het Koffiehuis en De Recuup zorgt ervoor dat ouders, naast het gezellig samenzijn, ook interessante koopjes kunnen doen in het tweedehandswinkeltje. De opbrengst van De Recuup en Het Koffiehuis gaat naar een goed doel nl. het schooleigen solidariteitsfonds.

Gouden tips

•    Een goede samenwerking tussen ouders, schoolteam, leerlingen én ouderraad is een belangrijk aandachtspunt om deze activiteiten te doen slagen.
•    Organiseer deze activiteiten in de namiddag, zo kunnen de ouders die het wensen hun kind na schooltijd zelf mee naar huis nemen i.p.v. met de schoolbus.
•    Zorg ervoor dat leerlingen actief worden ingeschakeld tijdens het koffiemoment.  Dat motiveert (groot-) ouders om zeker eens langs te komen.
•    Het is vooral een gezellig koffiemoment, zonder andere verwachtingen t.a.v. ouders. Dit zorgt voor een zeer laagdrempelige activiteit, waardoor ouders makkelijk de stap zetten naar de school.  


Bijlagen en foto’sContactgegevens voor meer info

BuO De Zonnewijzer Zele
Kouterstraat 108
9240 Zele
Tel.: 052/44.88.32
Website: www.dezonnewijzerzele.be

Feedback geven