Koken op kot

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Ouders geven kooklessen aan de leerlingen van de derde graad SeO van het OLVI Poperinge

De cursus ‘Koken op Kot’ is een initiatief van de ouderraad van het Onze-Lieve-Vrouwe-Instituut Poperinge en richt zich naar de leerlingen van de derde graad secundair onderwijs.

In dit praktijkvoorbeeld staat de samenwerking tussen ouders en leerlingen centraal. Korte beschrijving van het voorbeeld:

De ouderraad van het OLVI Poperinge biedt jaarlijks de cursus ‘Koken op Kot’ aan voor de leerlingen van de 3e graad secundair onderwijs. De cursus bestaat uit 3 kooklessen en wordt ingericht in het 3e trimester van het schooljaar. De kooklessen vinden plaats na de lesuren (van 17 uur tot 19 uur) in de keukens van de school. Er nemen max. 16 leerlingen deel. Elke leerling betaalt 21 euro inschrijvingsgeld, hiermee worden alle producten aangekocht.

Tijdens de 1e kookles worden er allerhande soepen en aardappelgerechten bereid. De 2e les staat in teken van pasta – en rijstgerechten en tijdens de 3e les leren de leerlingen desserts klaarmaken en vlees bakken.

Om de leerlingen zoveel mogelijk gerechten te leren bereiden, maakt elke leerling een variant op het gerecht klaar bijv. als men werkt rond aardappelgerechten, dan maakt de ene leerling puree en de andere gebakken aardappelen, aardappelsalade…

Elke deelnemer krijgt de infobrochure ‘Kok op Kot’ met recepten en kooktips.


Context van de school en actoren:

Doordat het Onze-Lieve-Vrouwe-Instituut Poperinge een technische school is waar men de richting verzorging kan volgen, heeft de school een goed uitgebouwde keukeninfrastructuur. De ouderraad mag voor de cursus ‘koken op kot’ gebruik maken van deze infrastructuur.
Een leerkracht van de school geeft vrijwillig de kooklessen, er zijn ook 2 ouders van de ouderraad aanwezig om de leerlingen te begeleiden.   


Waarom vindt de VCOV dit goed?

•    Het is een originele manier om de ouderwerking bekend te maken bij de leerlingen. De leerlingen kunnen op een leuke manier ‘proeven’ van de ouderraad.
•    De cursus is een mooi voorbeeld van ‘samen school maken’. De ouderraad bereikt met deze activiteit niet enkel de leerlingen, ook hun ouders worden onrechtstreeks betrokken. Leerlingen vertellen thuis over de kooklessen en nemen hun gerechten mee naar huis om er samen met hun ouders van te proeven.
•    Bovendien zijn de kooklessen een ideale voorbereiding voor leerlingen die binnenkort op kot gaan en dus zelf hun eigen potje moeten koken!

Gouden tips

•    Overleg met én medewerking van de directie is essentieel! De directie moet bereid zijn om de keukeninfrastructuur van de school open te stellen voor deze activiteit.
•    Je moet een leerkracht vinden die bereid is om vrijwillig (na de lesuren) kookles te geven en de lessen voor te bereiden, de infobrochure op te stellen…
•    Twee ouders van de ouderraad om te begeleiden en de lessen voor te bereiden (bijv. boodschappen doen) is een noodzaak!

Bijlagen


Onze-Lieve-Vrouwe-instituut
Boeschepestraat 14
8970 Poperinge
www.olvi.be

Feedback geven