Mina Mol - ouders en school maken droomspeelplaats

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Ouders en leerkrachten bouwen een nieuwe speelplaats voor de vrije basisschool Sint-Victor Turnhout
In dit praktijkvoorbeeld werken ouders en leerkrachten nauw samen om een droomspeelplaats voor de kleuters aan te leggen.
Korte beschrijving van het voorbeeld

Wat begon met een idee van een groep ouders uit het oudercomité is werkelijk een prachtproject geworden!
Enkele ouders uit het oudercomité van Sint-Victor verenigden zich en vroegen aan de directie een meer inhoudelijke opdracht nadat ze zich organisatorisch al volop hadden ingezet. De directie wist in het begin niet goed wat hiervan te denken, maar kwam met een voorstel dat later een schot in de roos bleek. De speeltuigen van de kleuterspeelplaats waren namelijk al  lang in vervallen staat. Maar in plaats van de ouders louter de opdracht te geven mee op zoek te gaan naar een speeltuigfabrikant, gaven ze de opdracht na te denken over ‘kleuters en spelen’. Wat er toen opborrelde overtrof hun stoutste dromen, van zowel ouders als directie.
Ze kwamen een jaar lang maandelijks samen om een plan te maken van de nieuwe speelplaats, met een educatieve hoek, een rustige hoek, een actieve hoek, enz. Rond dit project werd:
•    een technische werkgroep opgericht (tekende het plan uit en zorgde voor materialen),
•    een werkgroep sponsoring (die op zoek ging naar plaatselijke bedrijven die wilden sponsoren),
•    een werkgroep communicatie (die de mascotte Mina Mol verzon, confituur maakte en brieven en teksten, zelfs een heuse krant maakte),
•    een werkgroep financiën (hield het budget in balans en vroeg subsidies aan) en
•    een werkgroep voor het coördineren van de vrijwilligers.
Deze werkgroepen en talloze vrijwilligers, waaronder ook vele leerkrachten, werkten de volgende twee schooljaren tijdens dertien Doe-Dagen aan de speelplaats van hun kinderen. In totaal werden er meer dan 80 verschillende ouders en leerkrachten verwelkomd, die tezamen voor meer dan 390 manuren gewerkt hebben.
Wat werd er uiteindelijk allemaal gerealiseerd op de Mina Molspeelplaats:
✿ moestuin met regenton
✿ vertelhoek met sprookjesstoel
✿ kippenhok
✿ insectenhotel
✿ plantenvakken
✿ speelheuvel met arena
✿ vertelbankjes
✿ nieuwe klimtoestellen, speelhuisjes en een glijbaan
✿ zonnescherm zandbak
✿ berghok
Na één jaar nadenken en twee jaar hard werken wordt de nieuwe speelplaats ingehuldigd door de burgemeester die een lintje komt knippen. Maar er is die dag veel meer. Vzw Oase, een bende eigenwijze creatievelingen die in Turnhout al meer publieke evenementen op poten zette, heeft een heel concept bedacht voor die dag, gaande van kinderen verkleed als levende rupsen, een gigantische koker waar Mina Mol uit tevoorschijn komt, begeleid door een fanfare op het dak.

Context van de school en actoren

De VBS Sint-Victor is gelegen in het centrum van Turnhout. Het oudercomité van Sint Victor is een groep gedreven ouders die gemiddeld om de twee maanden samenkomt. Het oudercomité bestaat uit een 25-tal geëngageerde leden. Samen met de directie en een wisselende afvaardiging van leerkrachten uit de basisschool denken ze na over de dagelijkse werking en activiteiten die de school financieel ten goede komen. Op die manier proberen ze een brug te slaan tussen directie, leerkrachten, ouders en leerlingen.
Afgelopen jaren hebben ze al heel wat activiteiten georganiseerd die niet alleen geld in het laatje brengen maar vooral ook de sfeer en samenwerking bevorderen. Voorbeelden zijn hun gezellige Doe-Dagen in het kader van het speelplaatsproject, de spannende eierzoektocht tijdens de Paasactiviteit, de hectische doch heerlijke brunch in het voorjaar en de jaarlijks weerkerende truffelactie ten voordele van de sneeuwklassers.

Waarom vindt de VCOV dit goed?

Het project heeft in totaal 3 schooljaren geduurd. Zowel ouders als leerkrachten hebben zich ten volle ingezet. Het was een welgeorganiseerde samenwerking met tal van werkgroepen om alles vlot te laten verlopen. De speelplaats wordt feestelijk ingehuldigd zodat alle ouders, kinderen en schoolteam trots hun speelplaats kunnen tonen.

Gouden tips

•    bewandel het gouden evenwicht tussen het mandaat van de school en de goesting van het oudercomité
•    zorg dat het door zo veel mogelijk leerkrachten en ouders beleefd wordt als een project dat ook hun kinderen ten goede komt
•    laat de helpers zien dat hun hulp gewaardeerd wordt: organiseer af en toe een barbecue of een drink en wees in je communicatie trots op de verwezenlijkingen
•    gebruik de vele talenten van ouders en leerkrachten, waar mensen in hun professioneel leven mee bezig zijn, kan van onschatbare waarde zijn voor de school: ga hiernaar op zoek en zorg voor een stevig netwerk
•    trek lijnen van dit project door in andere projecten van de school, zoals duurzaamheid
•    zorg dat de kinderen ook betrokken zijn: een mascotte is handig om in de klas met het project bezig te zijn, zodat stap voor stap kan verteld worden wat de plannen zijn en wat er gebeurd is.


Bijlagen


Contactgegevens voor meer info

VBS Sint-Victor
Kasteeldreef 2 - Begijnendreef 27
2300 Turnhout
Tel. 014/41 71 48
www.sintvic.be

Feedback geven