Opendek-moment (Ouders Praten EN Drinken Er Koffie)

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Wekelijks koffiemoment voor ouders in de vrije basisschool Sancta Maria Leuven

Een praktijkvoorbeeld van een laagdrempelige onthaal - en ontmoetingsactiviteit voor ouders.


Korte beschrijving van het voorbeeld

Het ‘opendek-moment’ is een wekelijks koffiemoment waar alle ouders, grootouders en vrijwilligers van de school welkom zijn. Van 8u45 tot 9u30 wordt er samen een tasje koffie gedronken. Er is ruimte voor een gezellige babbel, gelegenheid om elkaar te leren kennen en nieuwe ouders worden wegwijs gemaakt.
Ouders die nog niet voldoende Nederlands begrijpen,  kunnen geholpen worden door andere ouders bij het  ontcijferen en invullen van brieven en formulieren.
Een bordje aan de schoolpoort doet ouders eraan herinneren dat ze welkom zijn voor het koffiemoment, dat doorgaat in de leraarskamer.
Nieuwe ouders worden persoonlijk aangesproken aan de schoolpoort en uitgenodigd om mee een tasje koffie te drinken.
De directeur loopt in en uit, zodat ouders die met vragen zitten hem altijd kunnen aanspreken. Soms springt er ook al eens een leerkracht binnen om hulp te vragen aan de ouders voor een klasactiviteit.


Context van de school en actoren

Sancta Maria is gelegen in hartje Leuven en heeft een multicultureel publiek: een gezonde mix van Vlaamse, Chinese, Japanse, Amerikaanse, … kinderen en ouders.
De vrije basisschool Sancta Maria profileert zich als een ‘brede school’. Zo werken de kinderen bijv. samen met ‘Cirkus in beweging’, met het buitengewoon onderwijs Windekind en met het rusthuis Rémy, aan een circusvoorstelling.


Waarom vindt de VCOV dit goed?

Een koffiemoment voor de ouders op school is een laagdrempelige manier om ouders te betrekken bij het schoolgebeuren.  De ouders worden uitgenodigd op een moment dat zij toch al naar de school komen om de kinderen te brengen.
Het grote voordeel hiervan is dat ouders elkaar verder helpen en dat de school er zelf weinig werk mee heeft. Het opendek-moment schept ontmoetingskansen voor anderstalige ouders en stimuleert de uitbouw van een informeel netwerk.

Gouden tips

•    Het opendek-moment is ingebed in de hele ‘brede school’ visie van de school.
•    Sancta Maria basisschool is een open school. Ouders mogen op de speelplaats komen en de kleine kleuters mogen door hun ouders naar het klasje gebracht worden.
•    Het initiatief komt van de school, maar wordt ondersteund door de oudervereniging. Verschillende ouders van de oudervereniging zijn bereid om regelmatig naar het opendek-moment te komen.
•    Er heerst een familiale sfeer op school. Ouders en leerkrachten kennen elkaar.


Contactgegevens voor meer info

Vrije basisschool Sancta Maria
Ch. Deberiotstraat 3
3000 Leuven


Feedback geven