Safety First

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
VBS De Springplank Heusden-Zolder organiseert het 'Safety First' project

Praktijkvoorbeeld 'Safety First' wil bouwen aan een verkeersveilige schoolomgeving voor een goede doel. 


Korte beschrijving van het voorbeeld

‘Veilig naar school’ is een heel belangrijk thema voor de school ‘De Springplank’ én de oudervereniging. De school zorgde eerder al voor een nieuwe parking voor ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen, er werd een nieuw fietsenrek geplaatst voor zij die hun kinderen met de fiets brengen en de fietsenstalling werd onder de loep genomen…
 
Maar de oudervereniging wilde nog meer doen en bedacht een actie om kinderen (en hun ouders) te stimuleren om met de fiets of te voet naar school te komen. In het kader van ‘Music For Life’ en onder het mom van ‘Safety First’ organiseerden ze een heel aantal activiteiten.

Sponsorweek
 Kinderen en ouders werden gestimuleerd om met de fiets of te voet naar school te komen. Met natuurlijk een helm en een fluohesje aan!
Ouders die met hun kind te voet naar school wandelden, konden hun auto aan het parochiecentrum parkeren en dus de laatste 300 meter met hun kind naar school wandelen.
Elke morgen en elke avond konden ze zo een stickertje verdienen en op een sponsorkaart kleven. Ouders, familie, vrienden, buren… iedereen kon sponsoren naar eigen hartenlust.
Er was, ondanks het regenweer, dagelijks een grote opkomst. Er werden veel centjes ingezameld.
Zo creëerden we een veilige, verkeersvrije schoolomgeving!

Wandeltocht
 Wandelen voor het goede doel! Een avondwandeling in de buurt van de school en in de bossen van Eversel om kinderen en ouders bewust te maken van zich ‘Veilig in het verkeer’ te bewegen.
De tocht begon aan de school. Iedereen droeg een fluohesje en had een zaklamp bij. De route werd duidelijk gemaakt door het volgen van pijlen, van fluo-linten, van de letters van ‘Safety First’, theelichtjes in glazen bokalen, reflectoren…
De eerste halte was een muzikaal intermezzo van een ouder uit de oudervereniging en enkele vrienden. Bij de tweede halte werd er verse soep aangeboden. Bij de derde halte was er een politieagent die een verkeersquiz afnam en de laatste halte was in de school waar je nog een drankje en hapje kon nuttigen in een gezellige kerstsfeer. Er waren heel veel deelnemers (rond de 300) en het was een gezellige avond!
Slotshow
 Al de leerlingen en leerkrachten, ouders en grootouders, de gasten en begeleiders van ’t Weyerke (dienstencentrum voor personen met een handicap) maakten het gezellig rond de kerstboom. De zelfgemaakte lichtjes werden uitgedeeld en aangestoken. En dan werd het bij elkaar gesprokkeld bedrag meegedeeld.  Er werd 3375 euro ingezameld, het was een zeer emotioneel moment.

Het goede doel
Het verzamelde bedrag werd geschonken aan dagcentrum ’t Weyerke (vzw Stijn) voor de aankoop van een nieuwe driewielertandem.


Context van de school en actoren

VBS De Springplank is een bassischool voor kinderen van 2,5 tot 12 jaar.
De gemotiveerde ouders van de oudervereniging en het schoolteam doen veel inspanningen om ‘ouderbetrokkenheid’ vorm te geven.

Waarom vindt de VCOV dit goed?

•    Goede samenwerking tussen de oudervereniging van de school en het schoolteam
•    Ouders en schoolteam zien samen het belang in van een veilige schoolomgeving en het stimuleren van ouders en kinderen om met de fiets of te voet naar school te komen.   
•    De opbrengst van de verkeersactie werd geschonken aan een goed doel nl. ’t Weyerke, zodat zij een nieuwe driewielertandem konden aankopen.
•    Er kwam nog opvolging aan het project. De oudervereniging maakte een verkeersfilmpje over een veilige schoolomgeving: Filmpje Fluo en Fluette


Gouden tips

•    Het project werd geleid door een werkgroep van 6 enthousiaste mama’s uit de oudervereniging. Zij kwamen regelmatig samen om alles uit te werken en in goede banen te leiden.  
•    Tijdens de verschillende activiteiten werd de werkgroep geholpen door andere ouders van de oudervereniging.  
•    Maak het project, zeker voor de jongsten, ook visueel bijv. aan de hand van grote prenten of pictogrammen
•    Maak vooraf goede afspraken met de school omtrent de opbrengst van het project.
•    Overleg samen met het schoolteam over geplande activiteiten en eventuele verwachtingen.
•    Sluit het project feestelijk af! Betrek eventueel de lokale pers.

Contactgegevens voor meer info

VBS ‘De Springplank’
Everselkiezel 55
3550 HEUSDEN-ZOLDER
Tel: (011) 45.58.30
Website: www.springplankeversel.be

Feedback geven