Thuistaalbibliotheek

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Thuistaalbibliotheek

Basisschool Heilig Graf Nijverheidstraat wil een thuistaalbibliotheek uitbouwen en lanceert een oproep bij ouders om anderstalige boeken tijdens de vakantie te verzamelen. 

Korte beschrijving van het voorbeeld

Basisschool Heilig Graf Nijverheidstraat in Turnhout wil graag een thuistaalbibliotheek uitbouwen, met daarin een diverse collectie anderstalige kinder- en prentenboeken.
De school doet daarom een oproep bij alle ouders om anderstalige boeken te verzamelen tijdens de vakantie: op een vakantiereis naar het buitenland, bij bezoek op familie in een ander land, enz.  De school komt tussen in de kosten voor de aankoop van de boeken.  Ouders geven op voorhand een seintje zodat er afspraken gemaakt kunnen worden over de prijzen en de aankoop. 
Dit initiatief past binnen de vernieuwde visie van de school waarin men sterk de nadruk wil leggen op taal, thuistaal en identiteit van ieder kind.  De school beschouwt thuistaal en cultuur als een sterkte en ouderbetrokkenheid is hier ook een belangrijk onderdeel van.  

Context van de school

Basissschool Heilig Graf Turnhout Nijverheidstraat is een kleine multiculturele basisschool met 251 leerlingen. De school ligt in het centrum van Turnhout en mikt vooral op gezinnen uit de buurt van de school.  In de school is een actieve en betrokken ouderraad aanwezig. 


Waarom vindt de VCOV dit goed?
  • De school zet zich heel erg in om te vernieuwen en om het contact tussen school en ALLE ouders te versterken. Hiervoor werkte men heel hard aan het uitwerken van een nieuwe visie. Men wil nog groeien in dit traject. De open grondhouding bij de directie en het schoolteam is er al en vormt een stevig fundament van dit groeiproces.  
  • De school staat open voor de context en referentiekaders van verschillende culturen en talen. Men wil de identiteit en taal van elk kind en van elke ouder een plaats geven. 
  • Ook de ouderraad is betrokken in dit project en staat achter de nieuwe visie van de school. Men wil ook in de ouderraad ouders met een andere taal, cultuur, achtergrond… betrekken.
Gouden tips
  • Zorg dat de actie bekend is bij alle ouders van de school. Gebruik hiervoor zo veel mogelijk verschillende kanalen: briefjes, flyers, website, sociale media, nieuwsbrief ouderraad… of spreek mensen rechtstreeks aan
  • Maak op voorhand goede afspraken over de terugbetaling en kosten van de boekjes zodat er geen misverstanden zijn, bijv. een maximum aankoopbedrag
  • Na de vakantie kan je een toonmoment organiseren waar alle leerlingen, ouders en leerkrachten het eindresultaat en de boekencollectie kunnen bewonderen

Contactgegevens voor meer info

Basisschool Heilig Graf Nijverheidstraat
Nijverheidstraat 11
2300 Turnhout
Tel. 014 47 99 15
nijv@heilig-graf.be
https://nijv.heilig-graf.be/

Feedback geven