De leestuin

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
De leestuin van het Sint-Andreasinstituut Brugge

De leestuin is een ideale plek voor leerlingen om tot rust te komen en te genieten van boeken.  
 
Het is een lokaal dat ingericht is als gezellige schoolbibliotheek. De leestuin ligt vlak bij de ‘rustige’ speelplaats. De school heeft 5 speelplaatsen, waaronder een ‘rustige’ speelplaats voor kinderen die tijdens de speeltijd meer rust en minder prikkels willen.

Elke speeltijd staan de deuren van de leestuin open. Kinderen die hun speeltijd in alle rust en stilte willen doorbrengen, kunnen kiezen om in de leestuin te lezen. Ze mogen het gezellig maken met veel kussens, dekens, lichtjes en een leestent.   

Ook tijdens de middagpauze kunnen leerlingen in de leestuin terecht voor toffe leesactiviteiten. Twee dagen per week komt een ouder in de leestuin voorlezen. Leerlingen kunnen altijd aan hun buddy-leerling vragen om samen in de leestuin te gaan (voor)lezen.

De leestuin wordt ook tijdens de lesuren gebruikt voor verschillende leesactiviteiten met de klas.

De leestuin is geen alleenstaand initiatief. Doorheen het hele schooljaar zet de school in op lezen:
•    Er wordt dagelijks voorgelezen in alle klassen.
•    Elk leerjaar van de lagere school gaat regelmatig op bezoek in de stadsbibliotheek en de leerlingen mogen afwisselend een leesboek of een informatieboek ontlenen.
•    Tijdens gedichtendag, de voorleesweek en de jeugdboekenmaand organiseert de leeswerkgroep originele activiteiten voor alle leerlingen, bv. de leesnacht voor de leerlingen van het 3e leerjaar, waarbij de leerlingen een vrijdagavond op school blijven slapen en samen met auteurs op ontdekking gaan in de wereld van boeken. 

Tijdens de voorleesweek werden ook de ouders thuis bij het (voor)lezen betrokken. Alle ouders kregen materiaal om het voorlezen thuis te stimuleren:
•    Een brief met een warme oproep om thuis voor te lezen én met informatie over het belang van (voor)lezen thuis.
•    Materiaal om het lezen thuis leuker te maken bv. een voorleesbingo, een bladwijzer, een leesdobbelsteen...
•    De leerlingen kregen een zakje met letterkoekjes mee. Hiermee mogen ze mama en papa belonen als ze thuis voorlezen. 

Context van de school en actoren

De basisschool Sint-Andreasinstituut ligt in het hartje van Brugge. Het is een warme school waar zorg voor elke leerling centraal staat. De school telt 450 leerlingen.