De Grote Klusjesdag

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
De Grote Klusjesdag

VBS Sint-Katrien uit Lendelede trommelt elk jaar heel het dorp op om te komen klussen in en rond de school.


Korte beschrijving van het voorbeeld

Ieder jaar wordt er in de lente een grote klusjesdag georganiseerd. Voor die klusjesdag worden zoveel mogelijk ouders gemobiliseerd, maar wordt er ook hard gerekend op de bereidwilligheid van de lokale zelfstandigen uit de bouwsector en andere dorpsinwoners. 

Op voorhand wordt er met het oudercomité en de directie een inventaris gemaakt van de zaken die zullen aangepakt worden op de grote klusjesdag.


Met die lijst worden zowel ouders als lokale zelfstandigen gevraagd of zij kunnen helpen.  De zelfstandigen helpen door middel van hun manuren aan te bieden, maar schenken ook materiaal aan school. Overschotten van op hun werven of stock die ze al een paar jaar niet meer van de hand krijgen worden hiervoor gebruikt. Eens de zelfstandigen gemobiliseerd zijn worden er flyers gemaakt om zoveel mogelijk helpers op te trommelen.Op de grote klusjesdag zelf verzamelt iedereen ’s ochtends vroeg voor school. Meestal dagen er een 60-tal bereidwillige klussers op. Er worden groepen gemaakt naargelang de capaciteiten van de klussers. 

Tussendoor wordt er eten voorzien voor de klussers en afsluiten doen ze met een bbq.

Context van de school en actoren

Lendelede is een bruisend dorp. VBS Sint-Katrien ligt centraal in dit dorp en beschikt ook over een zaal en een cafetaria die voor zowel privéfeesten als door de lokale verenigingen gebruikt wordt.  Er heerst dus in en rond de school een sterke sociale verankering. Het oudercomité draait heel goed en heeft bovendien een nauwe band met de directie.

Waarom vindt de VCOV dit goed?

De VCOV vindt dit een schitterend voorbeeld omdat het een volledige gemeenschap bij mekaar brengt die ten voordele van de school de handen uit de mouwen steekt.  Ook zorgt deze manier van werken ervoor dat alles betaalbaar blijft. Als de school de werken van de klusjesdag zou laten doen via de normale, commerciële weg, zou dit onbetaalbaar zijn.


Gouden tips
  • Spreek lokale zelfstandigen in de bouwsector aan.
  • Vraag de zelfstandigen of ze restjes kunnen schenken die kunnen dienen voor de klusjes.
  • Flyer hierover, maak reclame, zorg dat de hele buurt erover spreekt.
  • Mobiliseer ook zoveel mogelijk andere ouders, grootouders en mensen uit de buurt.
  • Hoe meer handjes, hoe meer werk er kan verricht worden. 
  • Niet iedereen hoeft een “Handige Harry” te zijn.  Er dienen ook poetswerken of kookactiviteiten te gebeuren.
  • Voorzie op de klusjesdag een keukenteam dat de harde werkers van spijs en drank voorziet.
  • Laat iemand heel de dag foto’s nemen, zodat die op de website kunnen geplaatst worden. Respecteer de privacy en selecteer zorgvuldig welke foto's je publiceert. 

Contactgegevens voor meer info

VBS Sint-Katrien
Heulestraat 111
8860 Lendelede