Nieuwe schooltuin matcht met schoolvisie

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Nieuwe schooltuin matcht met schoolvisie

Begin maart 2021 werd de prachtige, nieuwe schooltuin van basisschool Mater Dei MTH, campus Maria-ter-Heide Brasschaat officieel geopend. De ouderraad investeerde niet alleen 30.000 euro, maar stak er ook veel uren denkwerk en mankracht in. Ouders werden van bij het begin betrokken bij het ontwerpen van de nieuwe schoolvisie die weerspiegeld wordt in de nieuwe tuin.

Hoe de tuin eruitziet in de sneeuw, zie je in dit filmpje.

De nieuwe schoolvisie

Het schoolteam heeft drie jaar gewerkt aan een nieuwe onderwijsvisie en onderwijsstructuur. Niet alleen kennis is belangrijk, maar ook persoonsontwikkeling en capaciteiten. De kinderen moeten keuzes leren maken onder begeleiding van de leraar. Zo leren kinderen zelf verantwoordelijkheid opnemen voor hun ontwikkeling. De nieuwe schoolvisie en het ontwerp van de schooltuin zijn op elkaar afgestemd. De leefregels werden bv. uitgebeeld in pictogrammen die aan de ramen rond de speelplaats hangen. Hier kunnen de leraren naar verwijzen om de kinderen “binnen de lijntjes” te doen spelen en met elkaar om te gaan.

Rol van de ouderraad

De ouderraad nam de rol van trekker op bij de uitbouw van de nieuwe schooltuin. Ouders zochten info op over materialen, duurzaamheid en kostprijzen. Na verschillende gesprekken met de school werd gestart met het inrichten van de tuin. Om de kosten te beperken hebben ouders samen met hun kinderen en met de leraren zelf gezorgd voor het afbreken van de oude speeltoestellen. Het aanplanten van de nieuwe tuin deden ze ook zelf.
De ouderraad werd betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe visie. Ze konden commentaar en suggesties geven. Ook bij de vormgeving droegen ze hun steentje bij. Een mama ontwierp de kijk- en zoekplaat waarop een kinderversie van de schoolvisie wordt uitgebeeld.

Hoe ziet de nieuwe schooltuin er uit?

De tuin bestaat uit drie zones:

  1. Een actieve sport- en spelspeelplaats: hier werd een pannaveld geplaatst voor de voetballers.
  2. In de groene familietuin staan een hindernissenparcours en een heuvelglijbaan vervaardigd uit duurzame materialen. 
  3. De relaxtuin is een rustige zone voor kinderen die de drukte even willen ontvluchten. Daar mag niet gelopen worden. Er staat ook een buitenklas in waar kinderen kunnen lezen, op het bord schrijven, …

Er is vooraf goed nagedacht over welke speelelementen men in welke zone zou plaatsen. De school koos voor speeltuigen die door meer dan één kind gebruikt kunnen worden om samenspel te stimuleren.