Ouders bevragen over het profiel van een (nieuwe) directeur

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Ouders bevragen over het profiel van een (nieuwe) directeur

In een basisschool in de provincie Oost-Vlaanderen komen twee vacatures voor directiefuncties vrij. 
De scholengemeenschap vraagt aan de ouderraad om een profiel voor een nieuwe directeur op te stellen. Wat verwachten de ouders van een directeur? Welke vaardigheden, kwaliteiten en capaciteiten vinden ouders belangrijk voor een directeur van een basisschool?
  
De ouderraad agendeert dit thema op haar vergadering. Ze vindt het belangrijk dat alle ouders van de ouderraad openlijk hun mening kunnen geven en gebruiken hiervoor een erg originele methodiek.   
 
Het is een bewuste keuze om het agendapunt ‘de ideale directie voor onze school’ te bespreken met enkel de ouders van de ouderraad en zonder de aanwezigheid van de huidige directie. Zo hebben de ouders het gevoel ‘vrij uit’ te kunnen spreken. 

Van bij de start van de vergadering hangt er een 'kopvoeter-tekening' omhoog met de vermelding ‘de directeur van onze school’. Dat zorgt meteen voor animo tijdens de vergadering! De ouders stellen vast dat de directie kaal is, zes vingers aan iedere hand heeft, geen buik, oren of neus heeft, maar wel een brede glimlach…

Iedere ouder schrijft op post-its wat hij/zij belangrijk vindt aan een directie en kleeft deze in de tekening. Ouders kunnen vaardigheden, eigenschappen, attitudes en kwaliteiten opsommen, los van pedagogische of administratieve taken. 

Alle post-its worden overlopen, geclusterd en er wordt een ‘top 3’ gemaakt. De secretaris schrijft alles verder uit en bezorgt het advies van de ouderraad aan het schoolbestuur.

Na de vergadering gaan alle ouders met een goed gevoel naar huis: iedereen heeft ‘zijn zegje’ kunnen doen, er werd inhoudelijk gewerkt, en alle leden vulden elkaar perfect aan.

Waarom vindt de VCOV dit goed?
  • Ouders denken inhoudelijk na over het profiel van een nieuwe directeur, een belangrijke functie in een school. 
  • Door te werken met een originele, laagdrempelige methodiek krijgen alle ouders van de ouderraad de kans om hun verwachtingen en wensen voor een nieuwe directeur uit te spreken.
  • Deze manier van werken zorgt voor gedragen adviezen of standpunten vanuit de ouderraad. 
  • De ouderraad neemt haar adviserende rol naar de schoolraad en het schoolbestuur serieus.


Contactgegevens voor meer info


Mei 2021

Feedback geven