Voorleeswandeling voor gezinnen

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Voorleeswandeling voor gezinnen

In het kader van de voorleesweek werkte het zorgteam van de vrije basisschool ‘De Bever’ in Roeselare een coronaproof voorleeswandeling in de gemeente uit. Ouders werden uitgenodigd om, op een moment naar keuze, met hun gezin/bubbel een voorleeswandeling van 3 km in de buurt van de school te maken. De voorleeswandeling liep van aan de voorleesweek (eind november) tot aan het Sinterklaasweekend.
 
Het zorgteam koos voor het verhaal ‘Sinterklaas en zijn achjes en ochjes’ (Geert De Kockere). In dit boek staan geen prenten, daarom ontwierp een creatieve leerkracht 8 prenten die het verhaal uitbeelden. De 8 prenten werden geplastificeerd en op diverse locaties over een traject van 3km in de gemeente opgehangen.

Bij elke prent zaten ook één of meerdere ‘Zwarte Pietjes’ verstopt. Eén Zwarte Piet had een QR-code ‘vast’ die gescand kon worden. Als ouders de QR-code scannen, kregen de kinderen een geluidsfragment te horen waarbij een deel van het verhaal werd voorgelezen op hun smartphone.

Als extra stimulans werd een prijsvraag aan de actie gekoppeld: ‘Hoeveel Zwarte Pietjes werden langs het parcours verstopt?’ De winnaar won een uniek voorleesmoment thuis waarbij een Kerstelf op het voetpad een mooi Kerstverhaal bracht.   

Naast deze actie voor alle gezinnen, konden ouders tijdens de voorleesweek ook digitaal voorlezen.  Verscheidene ouders verkleedden zich als ‘Roetpieten’ en lazen vanop afstand een verhaal voor aan de kinderen. Jammer genoeg bleek de laatste bladzijde van het verhaal te ontbreken. Alle leerlingen kregen de opdracht om zelf een mooi, spannend en creatief einde te bedenken. Zo werd het bezoek van de Sint tijdens de voorleesweek gecombineerd mét de voorleesweek en kreeg de Sint het einde van het verhaal voorgelezen of werd het einde van het verhaal gerapt, gezongen of geschilderd…
En Sinterklaas zag dat het goed was…

Context van de school en actoren

De vrije basisschool ‘De Bever’ heeft twee vestigingen: ‘De Bever Centrum’ en ‘De Bever Kapelhoek’. Voor elke vestiging werd een voorleeswandeling in de buurt van de school uitgewerkt, zodat alle ouders en gezinnen konden deelnemen.
De school telt 514 leerlingen.  

Waarom vindt de VCOV dit goed?

•    De wandeling kadert binnen het decreet leerlingenbegeleiding: preventieve gezondheidszorg (beweging) en de schoolprioriteit ‘taal/lezen’.
•    De voorleeswandeling is gratis en toegankelijk voor alle gezinnen. De school weet dat de grote meerderheid van de ouders over een smartphone beschikken en kunnen deelnemen. 
•    De voorleeswandeling was een succes. De school kon aan de hand van de scans volgen hoeveel gezinnen er deelnamen.
•    De voorleeswandeling is volledig coronaproof uitgewerkt. De wandeling liep over een tijdspanne van 3 weken, zodat gezinnen ruim de tijd hadden om deel te nemen en een goede spreiding mogelijk was.
•    Het is een leuke, educatieve en sportieve gezinsactiviteit!

Contactgegevens voor meer info

De Bever Centrum

Schoolstraat 11, 8800 Roeselare (Beveren)

051 25 19 61

debever@arkorum.be      

De Bever Kapelhoek

Heirweg 147, 8800 Roeselare (Beveren)

051 74 66 34

debever@arkorum.be


    

Feedback geven