Lezen in actie

Zoeken

Lezen in actie


Katholiek Onderwijs Vlaanderen zette het project 'Lezen in actie!' op touw in het kader van de projectoproep 'Lezen op school' van minister Ben Weyts. De VCOV werkt hieraan mee!

In schooljaar 2021-2022 start het tweede projectjaar. Deelnemende scholen stellen boekenarrangementen samen: pakketten met materiaal en activiteiten bij welbepaalde boeken. Deze pakketten zorgen ervoor dat leerlingen zowel op school als thuis in interactie gaan over de boeken. Door thuis een activiteit te doen samen met ouders, broers of zussen, komt het boek tot leven. De interactie die thuis plaatsvindt, kan kinderen versterken om actiever deel te nemen aan de activiteiten rond lezen op school. Voor oudere leerlingen zijn er aangepaste manieren om hun ervaringen rond boeken te verwerken. Ook de lokale bibliotheken worden betrokken. In het infofilmpje voor ouders met een kind in het basisonderwijs en secundair onderwijs geven we meer uitleg bij de activiteiten voor thuis.

Katholiek Onderwijs Vlaanderen ondersteunt de deelnemende scholen via de pedagogische begeleiding en vormingssessies. De VCOV staat mee in voor de ondersteuning bij het betrekken van de ouders. Zo nemen de scholen alvast deel aan de Grote Voorleesdag voor (groot)ouders op school. De scholen en ouders delen hun ervaringen met betrekking tot de Grote Voorleesdag waarna ze gekaderd worden in bredere inzichten over ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie.

De VCOV ontwikkelde ook een inspiratiebundel voor leraren 'Hoe kan je ouders betrekken bij leesactiviteiten?'. Hierin bundelen we ontwikkelde materialen om ouders te betrekken bij het project Lezen in Actie. Je vindt er o.a. een filmpje en een brief voor ouders met meer info over het project. Ook concrete materialen om ouders te betrekken bij het lezen en enkele praktijkvoorbeelden vind je in de bundel. 

Deze basisscholen nemen deel:

Arkorum 15 De Horizon Koolskamp

Centrumschool Wingene

Lillo’s Klavertje Houthalen-Helchteren ‘t Klinkertje Lummen

VBS Rekkem Menen

Basisschool De Linde Overpelt

De Horizon Zonhoven

Mariaschool Grobbendonk