Lezen in actie

Zoeken

Lezen in actie


Katholiek Onderwijs Vlaanderen zette het project 'Lezen in actie!' op touw in het kader van de projectoproep 'Lezen op school' van minister Ben Weyts. De VCOV werkt hieraan mee!

In schooljaar 2021-2022 start het tweede projectjaar. Deelnemende scholen stellen boekenarrangementen samen: pakketten met materiaal en activiteiten bij welbepaalde boeken. Deze pakketten zorgen ervoor dat leerlingen zowel op school als thuis in interactie gaan over de boeken. Door thuis een activiteit te doen samen met ouders, broers of zussen, komt het boek tot leven. De interactie die thuis plaatsvindt, kan kinderen versterken om actiever deel te nemen aan de activiteiten rond lezen op school. Voor oudere leerlingen zijn er aangepaste manieren om hun ervaringen rond boeken te verwerken. Ook de lokale bibliotheken worden betrokken. In het infofilmpje voor ouders met een kind in het basisonderwijs en secundair onderwijs geven we meer uitleg bij de activiteiten voor thuis.

Katholiek Onderwijs Vlaanderen ondersteunt de deelnemende scholen via de pedagogische begeleiding en vormingssessies. De VCOV staat mee in voor de ondersteuning bij het betrekken van de ouders. Zo nemen de scholen alvast deel aan de Grote Voorleesdag voor (groot)ouders op school. De scholen en ouders delen hun ervaringen met betrekking tot de Grote Voorleesdag waarna ze gekaderd worden in bredere inzichten over ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie.

De VCOV ontwikkelde ook een inspiratiebundel voor leraren 'Hoe kan je ouders betrekken bij leesactiviteiten?'. Hierin bundelen we ontwikkelde materialen om ouders te betrekken bij het project Lezen in Actie. Je vindt er o.a. een filmpje en een brief voor ouders met meer info over het project. Ook concrete materialen om ouders te betrekken bij het lezen en enkele praktijkvoorbeelden vind je in de bundel. 

Deze scholen nemen deel:

Basisscholen:

Basisschool ’t Klinkertje, Lummen

Basisschool De Zonnewijzer, Zonhoven

Basisschool De Lettermolen, Zonhoven

Kleuterschool De Kleurdoos, Zonhoven

Basisschool De Horizon, Zonhoven

Basisschool Wonderwijs, Destelberen

St-Jozefinstituut, Geraardsbergen

Basisschool Bloesem, Hundelgem

Basisschool De Klei(t)heuvel, Maldegem

Basisschool Klim-op, Bavegem

Basisschool Sint Gregorius, Gentbrugge

Sint-Leo Hemelsdaele basisschool, Brugge

Basisschool Rekkem

Centrumschool Wingene

Kleuterschool De Toverberg, Mechelen

Basisschool De Mariaschool, Tervuren

Basisschool De Mariaschool, Grobbendonk

Basisschool Sint-Norbertusinstituut, Antwerpen

Basisschool Sint-Michielsschool, Merelbeke 


Secundaire scholen:

Ter Groene Poorte, Brugge

EDUGO De Brug, Oostakker

SNOR Duffel

Moretus, Ekeren

Don Boscocollege, Kortrijk


Collage van de voorleesweek in VBS Rekkem
Heb je een vraag voor VCOV? Contacteer ons!

Feedback geven