Zoeken
In oktober 2024 hield VCOV een bevraging bij de voorzitters van de ouderwerkingen over hun financiële bijdrage aan de school(werking). Deze infographic geeft de belangrijkste resultaten van deze bevraging weer. De infographic bestaat uit twee pagina's. Klik op de infographic of gebruik het pop-up-balkje onderaan om door de infographic te navigeren.
Op 25 april 2025 ging VCOV in gesprek met een 14-tal ouders van Armoedevereniging OnderOns in Sint-Truiden. Uit eerdere VCOV-bevragingen bleek immers dat heel wat ouderwerkingen op school inzetten op opbrengstactiviteiten. In het focusgesprek met ouders toetsten we af hoe zij dat ervaren en welke ervaringen en bezorgdheden zij nog hebben met betrekking tot schoolkosten.
Over het algemeen gaven de ouders aan zich meestal geen al te grote zorgen te maken over de schoolkosten. Zij geven aan dat de scholen van hun kinderen inspanningen doen om de schoolkosten laag te houden, of dat zij aanspreekbaar zijn bij problemen. Ouders vinden echter het antwoord dat zij krijgen op gestelde vragen niet altijd duidelijk.
Ouders geven aan dat zij niet altijd bezig kunnen zijn met de activiteiten die de ouderwerking organiseert. Soms zijn activiteiten duur, zeker als je meerdere kinderen hebt. Inkom voor een schoolfeest loopt al snel op, sommigen eten en drinken eerst thuis zodat ze tijdens de activiteit niets moeten kopen.
Enkele ouders ervaren dat de kostprijs voor meerdaagse uitstappen te hoog ligt, waardoor hun kinderen niet kunnen meegaan. Ook worden uitstappen soms voor alle graden van de school tegelijk georganiseerd, waardoor gezinnen met meerdere kinderen in één keer een hoge factuur krijgen. Vaak is het echter wel mogelijk om gespreid te betalen en we hoorden ook mooie voorbeelden van ouderwerkingen die financieel tussenkomen als een ouder een uitstap niet kan betalen.
Zorgen zijn er vooral wat betreft de onduidelijkheid van de schoolfactuur. Ouders vragen een duidelijk overzicht van welke kosten gemaakt zijn en waarvoor ze dienen. Men merkt op dat de lijst van aan te schaffen materialen bij de start van het schooljaar steeds langer wordt (en dat soms een specifiek merk wordt opgegeven, bijvoorbeeld voor een pen met speciale houdgreep).
In het secundair onderwijs gaven enkele ouders aan dat niet alleen het boekenpakket en de laptop een grote hap nemen uit het gezinsbudget, maar ook de materiaalkosten in een meer praktische of technische studierichting. Ouders zijn heel duidelijk: de keuze voor een studierichting zou niet mogen afhangen van de kostprijs, maar in de realiteit gebeurt dat soms wel.
Verder geven ouders aan dat de tarieven voor een busabonnement erg hoog zijn. Ook worden schoolfoto’s niet altijd gekocht omwille van de hoge kostprijs. Sommige scholen hebben een duidelijk beleid rond voeding op school, maar ouders krijgen het gevoel dat zij enkel boterhammen mogen meegeven. Omdat zij dit thuis niet altijd eten, moet dit vaak speciaal aangeschaft worden om mee te geven naar school. Sommige ouders pleitten tot slot voor een schooluniform, omdat ze een druk ervaren voor hun kinderen kleren te moeten kopen volgens de nieuwste mode.
Het helpt om aandacht te vestigen op schoolkosten als een (vertegenwoordiger van) kwetsbare ouders in de ouderwerking zit, maar het is een thema waar steeds weer opnieuw over gewaakt moet worden.