De toekomst van het secundair onderwijs volgens ouders

Zoeken

De toekomst van het secundair onderwijs volgens ouders

Naar aanleiding van de burgerbevraging die de Koning Boudewijnstichting organiseerde over de toekomst van het secundair onderwijs, organiseerde de VCOV in 2015 een bevraging bij ouders. Hier was duidelijk nood aan want de bevraging was een ongezien groot succes met maar liefst 6216 respondenten!

We benadrukken dat we naar een toegankelijke bevraging gestreefd hebben waar op korte tijd veel mensen aan konden deelnemen. Toch menen we te mogen stellen dat de bevindingen relevant zijn. Met meer dan 6000 deelnemers kunnen we duidelijk tendensen vaststellen.

Voor de verspreiding maakten we gebruik van onze eigen kanalen. We vroegen alle scholen en ouderverenigingen van het vrij onderwijs om de bevraging door te sturen naar ouders. Ook onze nieuwsbrief Ouderlink en de sociale media werden hiervoor ingezet. Dit maakt dat we zowel ouders uit een georganiseerde ouderwerking, als individuele ouders bereikten. Wellicht vulden ook heel wat leden van schoolteams, al dan niet zelf ouder, de bevraging in. De verspreiding beperkte zich tot het vrij onderwijs, maar we kunnen niet uitsluiten dat ook ouders met kinderen in de andere netten deelnamen.

Om ook de stem van doelgroepouders te horen, deden we beroep op het Netwerk tegen Armoede en het Internationaal Comité. Zij verspreidden de bevraging, maar aangezien de reacties anoniem zijn kunnen we niet nagaan hoeveel ouders via hen deelnamen.

De vragen werden samengesteld op basis van de ervaringen die we met het thema hebben. Al van bij de nota Monard volgen we de ‘hervorming van het secundair onderwijs’ op: we nemen deel aan studiedagen, volgen onderzoek op, organiseren ouderbevragingen, luisteren naar wat leeft bij ouders… Zo konden we gericht vragen stellen naar die thematieken die ouders nauw aan het hart liggen, zoals o.a. studiekeuze en attestering.

De bevraging liet ouders de mogelijkheid om toelichting te geven bij hun antwoordkeuze. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt. Per vraag waren er gemiddeld 860 toelichtingen. Op de laatste vraag ‘Dit wil ik nog kwijt’ kwamen 897 reacties. Het maakte van de verwerking een immense opdracht,
maar de resultaten zijn er veel rijker door. Uit de reacties blijkt dat het enorm geapprecieerd werd dat ouders werkelijk hun ei kwijt konden. De toekomst van het secundair onderwijs houdt ouders bezig, dat staat vast. Voor de volledigheid vermelden we nog dat er aan de deelname geen ander voordeel verbonden was dan het kunnen uiten van zijn of haar mening.

Het rapport
Het volledige rapport kan je downloaden via de knop 'Download bijlage' of via deze link.

Heb je een vraag voor VCOV? Contacteer ons!

Feedback geven