10 tips voor de ouderwerking en de schoolraad over het beleid inzake schoolboeken/leermiddelen

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
10 tips voor de ouderwerking en de schoolraad om mee te denken over het beleid inzake schoolboeken/leermiddelen

De ouderwerking en de schoolraad kunnen samen met de school nadenken over een schoolkostenbewust beleid. Zo’n beleid is veelomvattend. Het aanschaffen van leermiddelen (handboeken, invulboeken, naslagwerken, …) is er één onderdeel van. Hieronder volgen enkele tips om mee na te denken over het aanschafbeleid inzake leermiddelen.

Wil je specifiek mee nadenken met de school over de invoering van digitale toestellen zoals een laptop? Dan verwijzen we je naar het schema op onze website: Als ouder in gesprek met de school over de aanschaf van een digitaal toestel.

10 tips
  1. Scholen zijn vrij om te kiezen of en met welke leermiddelen ze werken. Bovendien kiezen ze ook zelf op welke manier deze tot bij de leerlingen geraken. Weet je als ouderwerking of schoolraad welke mogelijkheden er zijn en voor welk systeem jouw school koos? Bijv. boeken huren of aankopen? Kiest de school ervoor om in te tekenen op (één van de formules van) de groepsaankoop via Katholiek Onderwijs Vlaanderen? Of is er een lokale leverancier, of een eigen boekenfonds, …? Maakt de school gebruik van de online toepassingen die leveranciers aanbieden bij sommige boeken? ... Agendeer dit onderwerp op een vergadering en vraag aan de school of ze toelichting kan geven.

  2. Het is belangrijk om garanties in te bouwen op het vlak van oudervriendelijkheid, bijv. hoe wordt omgegaan met betalingsproblemen? Hoe en binnen welke termijn worden klachten opgevolgd? … Een groepsaankoop biedt de mogelijkheid om garanties af te dwingen bij de verdelers. Indien je school niet voor een groepsaankoop kiest, zijn die garanties er dan ook bij andere leveranciers? Zijn alle betrokkenen op school hiervan voldoende op de hoogte? ... Vzw Krijt geeft tips om te onderhandelen met boekenleveranciers.

  3. Een schoolintern boekenfonds waarbij de levering op school gebeurt, is goedkoper dan een extern boekenfonds met levering aan huis. Het is echter belangrijk om alle elementen die een rol spelen mee te nemen in de bespreking. Zo kunnen er weloverwogen keuzes gemaakt worden. Welke elementen zijn voor de school doorslaggevend? Het aanbieden van helpende handen kan misschien wel een verschil maken in de keuze van de school?

  4. Hoe ziet de boekenverdeling er in de ideale wereld uit? Wat heeft de school nodig om hieraan tegemoet te komen en kan de ouderwerking daarbij helpen?

  5. Openstaande facturen bij de boekenleverancier mogen niet leiden tot het niet leveren van de boeken. Hoe neemt de school haar verantwoordelijkheid hierin op? Welke gevolgen heeft dit? Kan de ouderwerking eventueel helpen, bijv. door de oprichting van een sociaal (boeken)fonds?

  6. Inventariseer positieve en negatieve signalen die je van ouders opvangt over de boekenverdeling. Het is belangrijk om te signaleren wat niet goed loopt, maar ook om na te gaan wat wel goed gaat en best behouden blijft.

  7. Hoe wordt de stem van ouders gehoord bij de evaluatie van de boekenverdeling? Hoe kunnen de ouderwerking en/of de schoolraad hun steentje bijdragen?

  8. Bij de keuze voor een nieuw systeem is het nuttig ouders samen te brengen om te luisteren naar de noden en ervaringen. Hier kan een klankbordgroep uit groeien die als kritische vriend waakt over het goede verloop en de communicatie.

  9. Neem de informatie voor ouders onder de loep om na te gaan of de informatie over de boekenverdeling helder is. Meestal wordt deze info bij de inschrijving meegegeven. Wordt er vermeld wie ouders kunnen contacteren als er zich problemen voordoen, bijv. een probleem met de levering, betalingsmoeilijkheden, … ? Wordt er bovendien vermeld dat ouders niet verplicht zijn om bij een bepaalde leverancier te bestellen?

  10. Moedig de school aan om mee te doen aan de jaarlijkse Boekencheckdag van vzw Krijt. Nagaan hoeveel leerlingen het schooljaar starten zonder boeken omwille van financiële problemen is belangrijk om de situatie in kaart te brengen en van daaruit gericht acties te kunnen ondernemen.


Webinar vzw Krijt 'Op zoek naar een nieuwe boekenleverancier'

Op 8 februari organiseerde vzw Krijt een webinar over het zoeken naar een nieuwe boekenleverancier. Het webinar bevat naast een vergelijking tussen boekenleveranciers ook een aantal aanbevelingen die interessant kunnen zijn als je als ouder wil meedenken over het beleid inzake schoolboeken/leermiddelen. Bekijk de opname van het webinar hieronder of via het YouTubekanaal van vzw Krijt.



VCOV, maart 2024

Feedback geven