Fiche 6.3 financiën en aansprakelijkheid van een ouderwerking als feitelijke vereniging

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Wat is een oudercomité?

Een oudercomité is een feitelijke vereniging. Wanneer twee of meer mensen zich verenigen rond een gemeenschappelijk doel, spreekt men van een feitelijke vereniging.
Dit is het geval bij een oudercomité, een vriendenkring of een oudervereniging. Een oudercomité is uiteraard nauw verbonden met de school, maar maakt er wettelijk gezien geen deel van uit.
De benaming ‘ouderraad’ gebruiken, zonder te voldoen aan de wettelijke voorwaarden van een ouderraad, verandert niets aan het feit dat je een feitelijke vereniging bent. Aan de hand van een checklist kan je nagaan of je ouderwerking een ouderraad of een oudercomité is.

Regelgeving: de financiën en de boekhouding van een oudercomité

Een feitelijke vereniging heeft geen rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat deze vereniging ‘feitelijk’ wel bestaat, maar voor het recht als het ware niet bestaat. Alle leden van een feitelijke vereniging zijn hoofdelijk en persoonlijk aansprakelijk. De vereniging staat zelf in voor haar financiën en administratie. Ze kan autonoom over eigen middelen beschikken en die beheren. Worden er schulden gemaakt, dan zijn de leden met hun eigen privévermogen aansprakelijk aangezien de vereniging geen rechtspersoonlijkheid heeft.

Er is geen wettelijk model, maar voor een oudercomité raden we, net zoals voor een officiële ouderraad, aan dat:

  • De toestemming van de school gevraagd wordt om activiteiten te organiseren. Dit moet overigens sowieso als de activiteit onder de naam van de school of in de gebouwen van de school plaatsvindt. 
  • Er afspraken gemaakt worden met de school over de besteding van de financiën.
  • De bankrekening op naam van de feitelijke vereniging staat en niet op naam van één van de ouders of leden.
  • Bij de bank het identificatiedocument feitelijke vereniging ondertekend wordt. Dit voorkomt dat de middelen van de vereniging bij de persoonlijke nalatenschap van de leden gerekend worden. 
  • Meerdere ouders en eventueel de directeur of een leerkracht volmachthebber zijn.
  • Er een kasboek of (eenvoudige) boekhouding bijgehouden wordt met een overzicht van de in– en uitgaven en de bewijsstukken. Beschikt het oudercomité over grote sommen geld, dan raden we een gedetailleerde boekhouding aan. 
  • De boekhouding transparant is.
  • De bewijzen van financiële verrichtingen (kastickets, uittreksels…) goed worden bijgehouden.
  • Er een huishoudelijk reglement wordt opgesteld, met o.m. de financiële afspraken.
Hoe ga je te werk?

Ook al kan een oudercomité haar financiën zelfstandig beheren en autonoom besteden, toch raden we aan om te overleggen met de school. Alle activiteiten die het oudercomité organiseert in samenwerking met de school, vallen immers onder de verantwoordelijkheid van het schoolbestuur.
Voor activiteiten georganiseerd i.s.m. de school, kan de school bovendien vragen om het geld in de schoolboekhouding op te nemen. Daarom is het noodzakelijk dat ook oudercomités goede en transparante afspraken maken met het schoolbestuur over de financiën. Deze afspraken worden opgenomen in het huishoudelijk reglement van het oudercomité.

Gebruik de checklist van dit hoofdstuk, om niets over het hoofd te zien.

Voor– en nadelen voor een ouderwerking als feitelijke vereniging

VOORNAAMSTE VOORDELEN

MOGELIJKE NADELEN

  •  Meer vrijheid in organisatie van activiteiten en besteding van de opbrengsten.
  •  Leden zijn persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk voor de vereniging met hun privévermogen.

  • Problemen indien identificatiedocument ‘feitelijke vereniging’ bij de bank niet in orde is.

  • De leden zijn zelf verantwoordelijk voor een correcte administratie en het financieel beheer.


Feedback geven