Fiche 7.1 de schoolpolis

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Inleiding

Vele ouders zetten zich vrijwillig in op school: ze gaan mee naar het zwembad, helpen op het schoolfeest, klussen, naaien, vergaderen… Maar wat als het misgaat? Wat als iemand gekwetst raakt? Komt de schoolverzekering dan tussen? Wanneer wel en wanneer niet?

In dit hoofdstuk gaan we dieper in op de schoolverzekering. Wat houdt de schoolverzekering precies in? Welke risico’s dekt de schoolverzekering voor de vrijwilligers (van de ouderwerking)? Welke activiteiten van de ouderwerking vallen onder de schoolverzekering?  En welke gevolgen heeft het statuut van de ouderwerking voor de verzekering?  

Wat is de schoolpolis?

De schoolpolis is de verzekering van de school. Deze verzekering dekt de vzw, het schoolbestuur, de leerlingen, het schoolteam, de ouderwerking en ook de vrijwilligers op school. De schoolpolis geldt voor alle activiteiten die tot het schoolleven behoren. In principe omvat de schoolpolis zowel de schoolse, de naschoolse als de buitenschoolse activiteiten.

Een school moet verplicht een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand hebben. Maar de meeste scholen hebben een uitgebreide en gecombineerde polis, waarbij ook ongevallen verzekerd zijn. De meeste schoolpolissen dekken volgende waarborgen:

  • Burgerlijke Aansprakelijkheid bij schade aan derden
  • Objectieve Aansprakelijkheid in geval van brand en/of ontploffing (wettelijk verplichte verzekering voor scholen)
  • Lichamelijke Ongevallen, o.a. medische kosten, hospitalisatiekosten, tijdelijke invaliditeit, overlijden en begrafeniskosten
  • Rechtsbijstand


Elke schoolpolis is specifiek en schoolgebonden! Je kan best navragen bij de directie of de verzekeringsagent welke specifieke clausules opgenomen zijn in de polis van jouw school.

Regelgeving: voorwaarde voor dekking door de schoolpolis

De schoolpolis geldt enkel voor activiteiten die door de school georganiseerd, gecontroleerd én toegelaten zijn. Activiteiten van de ouderwerking kunnen enkel onder de schoolpolis vallen als ze georganiseerd worden in overleg én met goedkeuring van de school. 

Vermeld op de uitnodiging én in het verslag van de voorbereiding steeds: ‘deze activiteit wordt georganiseerd door de school in samenwerking met de ouderwerking’. Zo is het voor de verzekeringsmaatschappij duidelijk wie de organisator is.  

Organiseert de ouderwerking een activiteit op ‘eigen initiatief’ én zonder de goedkeuring van de school, dan treedt ze op als ‘feitelijke vereniging’, onafhankelijk van het schoolbestuur, zelfs als ze een officiële ouderraad is. Hier zijn enkele nadelen aan verbonden:

  • De schoolpolis komt niet tussen en het schoolbestuur kan niet aansprakelijk gesteld worden bij problemen.
  • De ouders die meehelpen zijn niet gedekt door de schoolpolis en leerkrachten zijn niet gedekt door hun arbeidsongevallenverzekering.
  • De ouderwerking moet zelf zorgen voor de nodige verzekeringen en haar vrijwilligers hierover informeren (= infoplicht vrijwilligerswetgeving).

Feedback geven