Fiche 7.3 algemene tips rond verzekeren op school

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Elke schoolpolis is specifiek

Bespreek met de directie en de verzekeringsagent welke specifieke clausules opgenomen zijn in de polis van je school! Zo dekt de schoolpolis (verplicht) de burgerlijke aansprakelijkheid van de vrijwilligers, maar rechtsbijstand of een ongevallenverzekering is facultatief.

Organiseer activiteiten veilig

Activiteiten van de ouderwerking kunnen enkel onder de schoolpolis vallen als ze georganiseerd worden in overleg én met goedkeuring van de school. Bereid de activiteit(en) van de ouderwerking goed voor. Denk op voorhand na over aansprakelijkheid, verzekeringen en vergunningen zodat de ouderwerking zorgeloos en veilig activiteiten kan organiseren. Gebruik de checklist ‘veilig organiseren’ om niets over het hoofd te zien.

Zijn ook de materialen verzekerd?

Voor bepaalde activiteiten kan het nuttig zijn om ook een materialenpolis te nemen bijv. voor evenementen met tenten, geluidsinstallaties, videoprojecties…

Deelnemers zijn niet verzekerd via de schoolpolis

De dekking door de schoolpolis geldt enkel voor vrijwilligers en nooit voor deelnemers. Als de ouderwerking bijvoorbeeld een bedankingsfeestje organiseert voor haar leden, dan zijn enkel degenen die op dat moment ‘meehelpen als vrijwilliger’ gedekt door de schoolpolis. De andere ouders zijn op dat moment deelnemers en vallen niet onder de schoolpolis. 

Doe steeds aangifte van een ongeval via de schoolpolis

Komt de schoolpolis niet tussen, dan kan je de familiale verzekering van de aansprakelijke(n) raadplegen.

Draag zorg en handel als een voorzichtig en redelijk persoon!

Het principe van een voorzichtig en redelijk persoon is een juridische term.
Het betekent dat je zorg draagt voor alles alsof het van jezelf zou zijn en je alle inspanningen levert voor een goed beheer.
Wees je er steeds van bewust dat een schoolpolis nooit tussenkomt bij:

  • bedrog, zware fout en herhaaldelijk lichte fout! Bijv. een brandende vuurkorf onbewaakt achterlaten op de kerstmarkt van de school is een zware fout.
  • bepaalde specifieke gevallen zoals gevaarlijke, risicovolle sporten bijv. motorsporten, karting, zweefvliegen, benjispringen…
  • diefstal van fietsen en bromfietsen in de fietsenstalling van de school.
Informeer en registreer je vrijwilligers

Vraag na aan de directie of de verzekeringsmakelaar:

  • Hoe de vrijwilligers geregistreerd en doorgegeven worden: per activiteit of per schooljaar? Welke gegevens moeten worden opgenomen bijv. wie, waar, wanneer welke taak uitvoert? Moet dit vooraf doorgegeven worden aan de verzekeringsmaatschappij?
  • Vraag na welke risicovolle activiteiten of onderhoudswerken door vrijwilligers op school NIET gedekt worden door de schoolpolis bijv. dakwerken, plaatsen vensters… 
Materialen aankopen voor de school?

Wil je als ouderwerking materialen aankopen voor de school, bijvoorbeeld speeltuigen, kleuterfietsen, picknicktafels, speeltafels of zitbanken…? Maak het geld als ‘gift’ over aan de school en laat de school dit aankopen! Dit is beter voor de aansprakelijkheid, de garantie, het onderhoud en is essentieel voor de veiligheidskeuring. Kocht je in het verleden dergelijke materialen op naam van de ouderwerking? Dan bestaat de mogelijkheid om deze alsnog te schenken aan de school. Bespreek dit met de directeur.

Goed verzekerd onderweg!

Een belangrijke tip voor elke ouder: de schoolpolis dekt enkel ongevallen ‘onderweg naar school’ wanneer het kind ‘de veiligste en gebruikelijke weg tussen thuis en de school neemt’. Als je kind vijf of tien minuten van school woont, zal een ongeluk om 20uur ’s avonds niet meer meetellen voor de schoolverzekering.
Ook wie zonder toelating de school verlaat, is niet gedekt. Let wel: de burgerlijke aansprakelijkheid op weg van en naar de school valt onder de aansprakelijkheid van de ouders, niet van de school! Een uitzondering hierop is uiteraard wanneer het traject onder toezicht van de school gebeurt, bijvoorbeeld bij fietspooling.

Rijden ‘in opdracht van de school’

Scholen kunnen een aparte polis ‘Omnium Opdrachten’ hebben afgesloten. Deze polis geldt enkel als ouders ‘in opdracht van de school’ rijden, bijvoorbeeld om leerlingen te vervoeren naar het zwembad of om boodschappen te doen voor het schoolfeest. Een school is niet verplicht dergelijke verzekering af te sluiten. Vraag dit dus na bij je school.

De omniumverzekering komt enkel tussen voor schade aan het voertuig van de ouder of vrijwilliger die rijdt in opdracht. Voor schade aan de tegenpartij zal de eigen aansprakelijkheidsverzekering auto moeten instaan!

Concreet bij ongeval in fout:

  • Schade aan het aangereden voertuig (wagen én inzittenden): de eigen verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid auto moet zowel schade aan het andere voertuig als de inzittenden vergoeden. Vermits BA-auto een wettelijk verplichte verzekering is, kan en mag geen andere verzekering deze aansprakelijkheid overnemen.
  • Schade aan derden: de eigen verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid auto moet de schade aan derden (het andere voertuig en de inzittenden) vergoeden. Vermits BA-auto een wettelijk verplichte verzekering is, kan en mag geen andere verzekering deze aansprakelijkheid overnemen.
  • Schade aan de eigen passagiers: ook deze zijn derden, dus ook hier moet de BA-auto tussenkomen.
  • Lichamelijke schade aan de bestuurder zelf: aangifte in de ongevallenverzekering die de school (eventueel) heeft afgesloten voor zijn vrijwilligers.
  • Schade aan het eigen voertuig: te regelen in de polis ‘Omnium Opdrachten’ volgens de polisvoorwaarden (werkelijke waarde, geldende vrijstellingen, verzekerde voertuigen..)


Respecteer ook de regels voor kinderzitjes. Bij occasioneel vervoer over een korte afstand, geldt voor kinderen die niet door hun eigen ouders worden vervoerd:

  • Wanneer er geen of onvoldoende kinderzitjes beschikbaar zijn in de auto, mogen kinderen vanaf 3 jaar achterin zonder kinderzitje. Ze moeten dan de veiligheidsgordel dragen.
  • Die uitzondering geldt niet voor kinderen die door hun eigen ouders worden vervoerd. Voor hen geldt de algemene regel: kinderzitje verplicht als ze kleiner zijn dan 1,35m.
  • Let op het maximum aantal personen dat vervoerd mag worden. Lees er de autopolis op na!
Feedback geven