De Leesruimte

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
De Leesruimte

De Vrije Basisschool Ingelmunster stelde vast dat lezen en leesplezier er steeds op achteruit gingen bij de leerlingen. Hier wilde de school iets aan doen! Tijdens de pedagogische studiedag brainstormden de leerkrachten, samen met auteur Luk De Pondt, over mogelijke acties om de leerlingen te stimuleren om meer te lezen. Ze dachten na over het vergroten van het leesplezier en over voorleessessies voor taalzwakke en minder geletterde kinderen. Uit deze brainstormsessies kwam het idee om een vrij lokaal op school om te toveren tot een knusse leesruimte, waar het gezellig is om (samen met vrienden) te vertoeven en te lezen, waar leerlingen in boeken kunnen bladeren, waar ze kunnen luisteren naar verhalen, …

De leerkrachten en de directie vonden het belangrijk om ook de ouders bij dit project te betrekken. De vraag tot samenwerking werd voorgelegd aan de ouderraad en werd bijzonder goed onthaald. De ouderraad zou zorgen voor de materiële en financiële ondersteuning van de inrichting van het lokaal, de school zou de boeken aankopen.

Gedurende het 2e en 3e trimester zijn handige papa’s en mama’s in het weekend en ’s avonds druk in de weer geweest om het lokaal te strippen en opnieuw in te richten als leesruimte. De muren, de ramen, de deur en het plafond werden geverfd. De vloer werd bekleed met laminaat. De oude kast werd omgetoverd tot een open boekenkast. Er werden zitzakken, kussens en boekenrekken geplaatst.  En als kers op de taart werd de leesboom ontworpen en geïnstalleerd. 

   


Niet enkel de inrichting van het lokaal, ook de aankoop van de boeken was een hele investering. Daarom diende de school een projectaanvraag in bij CERA Foundations. De aanvraag werd goedgekeurd en de school ontving € 2000 subsidie voor de aankoop van boeken voor de leesruimte. Daarmee werden boeken voor alle leeftijdsgroepen en over diverse thema’s voorzien. Het zorgteam zorgt voor de begeleiding, het opmaken van afspraken en ze zorgen ook voor acties om bepaalde boeken in de kijker te zetten. 

De Leesruimte is een rustige plek om over boeken te praten en om kinderen in contact te brengen met boeken. De Leesruimte is niet prestatiegericht: de boeken zijn geordend volgens thema en niet volgens leesniveau. En niet onbelangrijk om te vermelden: bij de inrichting van de ruimte koos de ouderraad voor materialen die makkelijk verplaatsbaar zijn, zo kan men de leesruimte in enkele seconden omtoveren tot een vrije ruimte voor andere activiteiten, zoals dans, snoezelruimte, …

Context van de school en actoren:

De Vrije Basisschool Ingelmunster is qua oppervlakte een grote school. De school had gelukkig nog een leegstaande ruimte over die kon gerestyled worden tot leesruimte. De hulp van de ouderraad was essentieel voor het welslagen.

Waarom vindt de VCOV dit goed?
  • De VCOV vindt het prachtig dat de ouderraad en de school samenwerken aan een project rond leesbevordering en leuker lezen. Werken aan een gemeenschappelijk (educatief) project brengt de school en de ouderraad nog dichter bij elkaar.
  • Dankzij dit project realiseert de ouderraad een meerwaarde voor alle leerlingen en leerkrachten van de school.
  • Bovendien is het een ideale kans om de talenten binnen de ouderraad te ontdekken. In Ingelmunster werden de talenten en vaardigheden van de ouders ten volle benut, met een resultaat om trots op te zijn!
  • De leerlingen kunnen kennismaken met een ruime variëteit aan boeken bijv. kijk-  en prentenboeken, verhalen en weetboeken, tijdschriften, poëzie, leesboeken, strips, … Dit stimuleert hun algemene en culturele vorming.
  • Kinderen uit kansarme of anderstalige milieus komen in contact met boeken en ontwikkelen verder hun leesvaardigheden.
  • De integratie van kinderen uit anderstalige milieus wordt bevorderd en het aanleren van de Nederlandse taal gestimuleerd.
  • Kinderen krijgen plezier in lezen en kunnen volop genieten van de boeken en verhalen.
Tips
  • Maak goede afspraken met de school! Niet louter praktische of financiële afspraken, maar informeer ook bij de school of de vrijwilligers goed verzekerd zijn via de schoolpolis.
  • Als je een subsidieaanvraag indient bij bijv. Cera Foundations, zorg dan voor een duidelijke omschrijving van het project, met concrete doelstellingen en een timing. 

Contactgegevens voor meer info

VBS, Schoolstraat 8, 8770 Ingelmunster
tel. 051/30 98 87  
www.gbsingelmunster.be

Feedback geven