Avontuurlijke zone op de speelplaats: ontharden en vergroenen

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Avontuurlijke zone op de speelplaats: ontharden en vergroenen

In de Rozenkransschool in Wilrijk gingen enkele jaren geleden al stemmen op om werk te maken van de speelplaats. De school ligt in bebouwd gebied en op een luchtfoto uit 2017 is te zien dat de grootste speelplaats volledig is verhard. Er was niet alleen weinig uitdaging en weinig groen, er waren vooral ook veel ruzies op de speelplaats. Reden te meer om actie te ondernemen.

Luchtfoto Rozenkransschool, 2017

Tijdens een eerste denkoefening gingen zowel leerkrachten als leerlingen aan de slag. Leerlingen gingen aan de slag met Picto-play, een creatieve manier om kinderen inspraak te geven. Zo konden de leerlingen met speelse icoontjes zelf ontwerpen maken en aangeven hoe hun favoriete speelplaats eruit zou zien. Bij het proces werd na enige tijd ook een externe firma betrokken, die het speelplaatsproject mee begeleidde. De ouders werden eveneens betrokken: ouders waren vragende partij om de speelplaats te vergroenen, om te zoeken naar duurzame oplossingen. Het oudercomité heeft het proces rond de speelplaatsvernieuwing mee ondersteund. In 2022 maakt de school opnieuw werk van de heraanleg van een stuk speelplaats, waarbij een lid van het oudercomité mee de plannen heeft ontworpen. 


De Rozenkransschool is niet overhaast te werk gegaan. Na de eerste denkoefeningen en plannen, werd er ook goed nagedacht over duurzaamheid. Op het dak van de school werden zonnepanelen geplaatst, regenwater wordt zoveel mogelijk opgevangen en hergebruikt en bij de aanleg van een groene zone op de speelplaats werd aandacht besteed aan de waterhuishouding. Zo werd de speelplaats vrij diep uitgegraven en werd er onder het onverharde stuk speelplaats een goede drainagelaag van kiezels en houtsnippers aangelegd. Dat zorgt ervoor dat er zelfs bij fikse regenbuien geen plassen staan op het onverharde stuk speelplaats.