Natuurschool 'De Ritsheuvel' met groene visie en groene zone

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Natuurschool 'De Ritsheuvel' met groene visie en groene zone

Natuurschool De Ritsheuvel in Puivelde hecht veel belang aan groen en natuur. Het begrip ‘natuur’ loopt als een ‘groene’ draad door hun visie: school in de natuur door de binnen- en buitenruimte met elkaar te verbinden. Natuur- en STEMateliers zorgen er voor dat kinderen intense leerervaringen kunnen opdoen. Waar mogelijk kiest de school voor ‘outdoor education’ en vervangt de buitenruimte het klaslokaal.  

Van een moestuin, een kinderboerderij en een buitenkeuken tot een waterspeelzone, een speelheuvel en een natuurspeelplaats: de school heeft de voorbije jaren heel wat inspanningen gedaan. Daarvoor werkten ouders, leerlingen, leerkrachten en een tuinaannemer samen.  
De heraanleg van de speelplaats verliep in verschillende fasen. Het project werd gedragen door het schoolteam in samenspraak met ouders en álle leerlingen.

Bij de start van het project konden leerkrachten, ouders én leerlingen hun stem laten horen via een online bevraging. De resultaten van de bevraging bepaalden mee de richting om gesprekken met de landschapsarchitect te voeren en ze hadden rechtstreeks impact op het ontwerp en de verschillende fasen van het uiteindelijke inplantingsplan.

"In onze school moeten kinderen niet met schone kleren naar school komen."

Tijdens de zomer van 2021 werd er, in samenwerking met one2tree.be, volop gewerkt aan de heraanleg van de groenzone van de school. Ook ouders, grootouders en kinderen staken mee de handen uit de mouwen. De school deed hiervoor regelmatig een oproep via sociale media en het online platform van de school.

                


De moestuin werd vernieuwd, de kinderboerderij werd uitgebreid en de dieren (kippen, geiten, cavia’s…) kregen een nieuwe schuilplaats. De betonnen achtermuur van de school werd vervangen door een afsluiting waardoor ze nu een open zicht op het landschap hebben. De natuurspeelplaats werd verder uitgebreid en er kwam ook een waterspeelzone en een buitenklas. Alle overbodige verharding werd weggehaald. Er werd vooral gewerkt met natuurlijke materialen en recuperatiemateriaal.