Natuurschool 'De Ritsheuvel' met groene visie en groene zone

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Natuurschool 'De Ritsheuvel' met groene visie en groene zone

Natuurschool De Ritsheuvel in Puivelde hecht veel belang aan groen en natuur. Het begrip ‘natuur’ loopt als een ‘groene’ draad door hun visie: school in de natuur door de binnen- en buitenruimte met elkaar te verbinden. Natuur- en STEMateliers zorgen er voor dat kinderen intense leerervaringen kunnen opdoen. Waar mogelijk kiest de school voor ‘outdoor education’ en vervangt de buitenruimte het klaslokaal.  

Van een moestuin, een kinderboerderij en een buitenkeuken tot een waterspeelzone, een speelheuvel en een natuurspeelplaats: de school heeft de voorbije jaren heel wat inspanningen gedaan. Daarvoor werkten ouders, leerlingen, leerkrachten en een tuinaannemer samen.  
De heraanleg van de speelplaats verliep in verschillende fasen. Het project werd gedragen door het schoolteam in samenspraak met ouders en álle leerlingen.

Bij de start van het project konden leerkrachten, ouders én leerlingen hun stem laten horen via een online bevraging. De resultaten van de bevraging bepaalden mee de richting om gesprekken met de landschapsarchitect te voeren en ze hadden rechtstreeks impact op het ontwerp en de verschillende fasen van het uiteindelijke inplantingsplan.

"In onze school moeten kinderen niet met schone kleren naar school komen."

Tijdens de zomer van 2021 werd er, in samenwerking met one2tree.be, volop gewerkt aan de heraanleg van de groenzone van de school. Ook ouders, grootouders en kinderen staken mee de handen uit de mouwen. De school deed hiervoor regelmatig een oproep via sociale media en het online platform van de school.

                


De moestuin werd vernieuwd, de kinderboerderij werd uitgebreid en de dieren (kippen, geiten, cavia’s…) kregen een nieuwe schuilplaats. De betonnen achtermuur van de school werd vervangen door een afsluiting waardoor ze nu een open zicht op het landschap hebben. De natuurspeelplaats werd verder uitgebreid en er kwam ook een waterspeelzone en een buitenklas. Alle overbodige verharding werd weggehaald. Er werd vooral gewerkt met natuurlijke materialen en recuperatiemateriaal.


      

De school diende een aanvraag in om extra subsidies te ontvangen van de stad Sint-Niklaas en werd geselecteerd: ze kregen financiële ondersteuning voor hun extra inzet op vlak van duurzaamheid. Ook werd er een sponsorbrief opgesteld en konden ouders en grootouders voor een klein of groot bedrag de heraanleg van de groenzone sponsoren. Dit ging van bloembollen en zaadjes sponsoren tot meter- en peterschap van een dier. 

Tips
  • Betrek leerlingen en ouders via verschillende kanalen: hou iedereen goed op de hoogte en schenk voldoende aandacht aan heldere informatie.
  • Laat zien wat er in elke fase gebeurt. Doe dit via foto’s, filmpjes, enz. maar zorg ook dat mensen fysieke toegang krijgen.
  • Roep ouders/grootouders op om te helpen. Zorg er voor dat deze oproepen laagdrempelig zijn: iedereen moet kunnen helpen binnen zijn/haar mogelijkheden.

Waarom vindt de VCOV dit goed?
  • Het is knap hoe ouders, de ouderraad en leerlingen maximaal betrokken werden bij de heraanleg van de groene zone.
  • Basisschool De Ritsheuvel staat voor een natuurlijke aanpak en neemt dit mee op in hun visie: back-to-basics, groen en gezond, duurzaamheid en ecologie zijn belangrijke waarden.   
  • De school investeert heel veel tijd, moeite en geld in een groene leer- en leefomgeving: ouders appreciëren hierdoor nog meer het pedagogisch project. 



juni 2022

Feedback geven