Ouderpraatje over vrije tijd

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Ouderpraatje over vrije tijd, informatie uitwisseling tussen ouders en plaatselijke organisaties

In GVBS Sint-Jan-Berghmanscollege te Antwerpen organiseert de school een ouderpraatje waar de plaatselijke organisaties hun vrijetijdsaanbod kunnen voorstellen.


Korte beschrijving van het voorbeeld

Tijdens de vakantieperiodes is opvang voor kinderen soms een zoektocht: wie, wat, wanneer en waar kunnen kinderen terecht tijdens de vakantieperiode? Een school of oudervereniging kan de draaischijf voor informatie-uitwisseling zijn tussen ouders en plaatselijke organisaties.

Op het “ouderpraatje over vrije tijd” krijgen plaatselijke verenigingen de kans om zich voor te stellen aan de ouders. De school en/of oudervereniging zoekt uit welk aanbod aan vrijetijdsbesteding de buurt biedt (speelpleinwerking, buurtsport, mutualiteiten, vzw’s, muzische activiteiten…) en nodigt deze organisaties uit. Bij een kopje koffie en een koekje stellen de vrijetijdsaanbieders zichzelf voor en kunnen de ouders onmiddellijk vragen stellen. Elke vereniging krijgt een vooraf afgesproken tijdstip en stelt zichzelf voor zoals ze dit zelf wensen (via PowerPoint, een spreker, folders…). De verenigingen hoeven hierdoor niet de hele tijd aanwezig te zijn op het ouderpraatje.

Het ouderpraatje vindt plaats tijdens de schooluren. De ouders zijn vroeg op de hoogte van dit initiatief zodat zij de nodige regelingen kunnen treffen.

Context van de school en actoren

• De school ligt in het centrum van Antwerpen in de onmiddellijke omgeving van musea, theaters, horeca en het winkelcentrum.
• Sint-Jan, zoals de school gekend is, heeft en multiculturele leerlingenpopulatie en is een uniformschool.
• De zorgleerkracht is deels vrijgesteld om de ouderparticipatie te organiseren op school: de ouderwerking, activiteiten voor ouders, oudercomité… en de ouderpraatjes.  


Waarom vindt de VCOV dit goed?

• De school investeert in een personeelslid dat zich kan vrijmaken voor ouderparticipatie tijdens de schooluren.
• De school nodigt plaatselijke verenigingen uit die zich kunnen kenbaar maken bij de ouders. Dit werkt in twee richtingen: de verenigingen verwerven naambekendheid en de ouders krijgen een zicht op de mogelijke vrijetijdsbesteding voor hun kinderen in de eigen buurt.
• In een stedelijke omgeving is buurtwerking niet van zelfsprekend. Een school kan hier het verschil maken door ouders en verenigingen samen te brengen .


Gouden tips

• Om het ouderpraatje te laten lukken is goede en veelvuldige communicatie het sleutelwoord. In Sint-Jan komen de kinderen uit alle delen van de wereld. Sommige ouders zijn het Nederlands machtig, voor anderen is dit moeilijker. De activiteit wordt aangekondigd in de agenda’s van de leerlingen, via een flyer in de boekentas, aan de schoolpoort met affiches en de ouders worden persoonlijk aangesproken aan de schoolpoort.
• Een deels vrijgestelde leerkracht die zich kan focussen op ouderparticipatie is een hulp voor het welslagen van activiteiten voor ouders.
• De activiteit vindt best plaats aan het begin van de lesdag. Ouders zijn op dat moment ter plekke en hoeven zich niet nogmaals te verplaatsen. Dit biedt tevens de mogelijkheid om ouders op de dag zelf aan te spreken en naar binnen te loodsen. 


Contactgegevens voor meer info
GVBS Sint-Jan-Berghmanscollege
Jodenstraat 15
2000 Antwerpen
03 233 79 95 
directie@sintjanantwerpen.be   



Feedback geven