Ouders en school - partners in zorg

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Ouders en school - partners in zorg (VCOV, juni 2017)

Vanaf 1 september 2017 wordt de ondersteuning voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften anders georganiseerd. Gewone en buitengewone scholen bundelen vanaf dan hun kennis en ervaring. Zo kunnen ze leerlingen en hun leraren(teams) nog beter ondersteunen. GON en waarborg verdwijnen en worden in het nieuwe ondersteuningsmodel geïntegreerd.

Directies, leraren en begeleiders informeren ouders zo goed mogelijk en stellen voor hoe de begeleiding volgend schooljaar zal lopen. Toch krijgen Katholiek Onderwijs Vlaanderen en de VCOV vragen van verontruste ouders: wat betekenen de wijzigingen concreet voor hun kind? Bij wie kunnen ze terecht?

Katholiek Onderwijs Vlaanderen en de VCOV vinden het belangrijk om ouders te informeren. Daarom bundelen we in onderstaande brief de belangrijkste informatie.

Ondersteuning door de school zelf en van buiten uit

De school is verantwoordelijk voor de uitbouw van een goed zorgbeleid voor elk kind. Daarbij bekijken alle betrokkenen hoe ze ervoor kunnen zorgen dat elk kind in de klas zoveel mogelijk kansen krijgt. Voor kinderen die dat nodig hebben, worden in de klas bijzondere maatregelen genomen. Soms volstaat dat niet en heeft een kind meer hulp en ondersteuning nodig.

Als de school vindt dat ze voor de specifieke zorg voor jouw kind ondersteuning van buiten de school nodig heeft, dan kan ze een beroep doen op een netwerk van ondersteuners. Er is dan al een hele weg afgelegd. De school heeft dan overlegd met jou (met je kind) en met het CLB om na te gaan wat je kind precies nodig heeft. In de meeste gevallen startte het CLB een traject op waarbij het de onderwijsbehoeften van je kind in kaart bracht.

Indien nodig, krijgt jouw kind van het CLB op het einde van dat traject een (gemotiveerd) verslag. Met een ‘verslag’ kan een leerling naar het buitengewoon onderwijs. Maar, het heeft ook het recht om zich in te schrijven in een gewone school en er een individueel aangepast curriculum te volgen. Met een ‘gemotiveerd verslag’ is er mogelijkheid tot extra ondersteuning in de gewone school. Dat verslag geeft je kind recht op extra zorg. Indien het gelopen traject niet leidt tot een (gemotiveerd) verslag, dan kan bekeken worden of het ondersteuningsnetwerk de zorgvraag toch op kan nemen als extra ondersteuning noodzakelijk is.

Het zorgloket

Elk ondersteuningsnetwerk heeft een zorgloket. De school (of jij) deelt aan dat zorgloket mee dat je kind een (gemotiveerd) verslag heeft of dat er een zorgvraag is. Het zorgloket wordt bemand door deskundigen uit het gewoon en buitengewoon onderwijs, het CLB en de pedagogische begeleiding. Het zorgloket beslist, in overeenstemming met de bevindingen van het CLB, of er vanuit het ondersteuningsnetwerk effectief ondersteuning wordt ingezet en, zo ja, wie, hoe vaak, en voor hoe lang.

De extra ondersteuning kan leerlinggericht zijn, maar kan ook bedoeld zijn om de leraar of het lerarenteam meer te ondersteunen. Zo kunnen zij beter inspelen op de noden van je kind.

Huidige ondersteuning kan verdergezet worden

Vaak kreeg je kind tijdens het voorbije schooljaar of schooljaren ook al extra ondersteuning. Als je kind nog steeds recht heeft op ondersteuning - zoals blijkt uit het (gemotiveerd) verslag - en er nog steeds behoefte aan heeft, dan wordt de ondersteuning volgend schooljaar verdergezet. Het zorgloket bekijkt wie hoe vaak en hoe lang zal worden ingezet. In de mate van het mogelijke probeert de school zo weinig mogelijk voor je kind te veranderen. Regelmaat in de zorg of een bekend gezicht kan voor je kind heel wat verschil maken.

Flexibele ondersteuning

De overheid bepaalt nu niet langer hoeveel uren ondersteuning per week ingezet worden, hoeveel weken, hoeveel schooljaren de ondersteuning duurt en wanneer ze start en eindigt. Ondersteuning kan op verschillende momenten in het schooljaar worden aangevraagd, en kan zelfs worden onderbroken en later opnieuw worden opgestart. Een ondersteuningsvraag kan op elk moment in het schooljaar gesteld worden. Het ondersteuningsnetwerk engageert zich om voor iedere leerling zo snel mogelijk de gepaste ondersteuning te voorzien.

Indien je met vragen zit of iets niet duidelijk is, kan je altijd contact opnemen met de school van je kind of met het CLB. Zij helpen je graag verder.

Feedback geven