Gespreksmethodiek: ABC

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Wat is het?

Deze methodiek kan je gebruiken om mensen met elkaar in gesprek te laten gaan. Je kan het gebruiken om met elkaar kennis te maken, om te peilen naar motivatie of als evaluatie van een activiteit.
Het is eens een andere methodiek om dialoog te bevorderen tijdens een vergadering van de ouderwerking of op een activiteit waar alle ouders welkom zijn. Mensen voelen zich veiliger omdat ze niet in een grote groep moeten spreken.
Wat heb je nodig?

A4-bladen, elk blad met een letter van het alfabet


Hoeveel tijd neemt het in beslag?

+/- 15 min.


Verloop/scenario

Leg de letters van het alfabet verspreid in de ruimte. Ga met de deelnemers in een kring rond de letters staan.  Stel een vraag en nodig de deelnemers uit om te gaan staan bij de eerste letter van hun antwoord.
Als iedereen een letter heeft gekozen dan gaan de deelnemers in gesprek met de persoon die bij dezelfde letter staat. Welk woord heb jij gekozen? En waarom? Er is geen fout antwoord. Het is mogelijk dat meerdere mensen bij één letter staan.  Als mensen alleen staan bij een letter, moedig ze dan aan om in gesprek te gaan met iemand die dicht bij hen staat bij een ander letter. 
Na elke vraag kan de groepsbegeleider een kort plenum houden. 
Mogelijke vragen:
-    Wat is je voornaam?
-    Waarom kom je naar deze vergadering van de ouderraad?
-    Wat is belangrijk voor jou in de ouderraad? 
-    Wat verwacht je van deze activiteit?
-    Wat onthoud je van deze dag/activiteit?
-    …

Feedback geven