Zoeken
Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Klasafgevaardigden (of klasouders) in het secundair onderwijs
Om zoveel mogelijk ouders te betrekken is het Sint-Jan Berchmanscollege Brussel een tiental jaren geleden gestart met klasafgevaardigden. Elke klas krijgt met de aanstelling van een klasafgevaardigde een extra aanspreekpunt voor ouders om vragen of problemen of van niet-pedagogische aard te bespreken. Klasafgevaardigden zetten ook mee hun schouders onder de ouderwerking op school.
Belangrijkste taken van de klasafgevaardigden
- Via de klasafgevaardigde kunnen leerlingoverstijgende problemen discreet aangekaart worden zodat de ouderraad en de school samen een oplossing kunnen zoeken. De klasouders fungeren hier als tussenpersoon. Bijvoorbeeld: bij een pestprobleem in de klas of bij moeilijkheden met één bepaalde leerkracht.
- Klasafgevaardigden versterken de band tussen de ouders van een klas en de ouderraad. Ze maken mee reclame voor de activiteiten die de ouderraad organiseert. Voor sommige topics doen ze ook wat voorbereidend werk. Bijvoorbeeld: ter voorbereiding van de online ouderavond over het welzijn van jongeren in coronatijden werden de klasafgevaardigden ingezet om hier vooraf feedback over te vragen aan de ouders van hun klas.
- Jaarlijks wordt er een gespreksavond georganiseerd met alle klasouders. De directie kan daar vragen voorleggen aan de klasouders. Zij vormen een klankbord voor de directeur die zo vanuit elke klas feedback ontvangt. Voor de klasouders is het interessant om meer inkijk en info te krijgen van de school.
- De ouderraad vraagt aan de klasafgevaardigden om verbinding te creëren tussen de ouders van één klas. Bijvoorbeeld: een etentje of een wandeling organiseren voor alle ouders van de klas.
Werkgroep die de klasafgevaardigden coördineert en begeleidt