Online ouderavond over het welzijn van jongeren in coronatijden

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Online ouderavond over het welzijn van jongeren in coronatijden

Het mentaal welzijn van jongeren heeft het hard te verduren tijdens de coronapandemie: hun contacten zijn beperkt, ze krijgen deeltijds afstandsonderwijs en moeten een mondmasker dragen op school. De ouderraad van het Sint-Jan Berchmanscollege Brussel Secundair Onderwijs kreeg meer en meer signalen van neerslachtigheid, angstgevoelens en eenzaamheid bij jongeren.

Daarom organiseerde de ouderraad samen met de school een online intervisie voor ouders over het welzijn van hun kinderen. Tijdens deze sessie kregen ouders per graad de kans om ervaringen uit te wisselen en voorstellen te doen om het welzijn te verhogen. De gesprekken werden gefaciliteerd door de ouderraad.

Voorbereiding
De ouderraad werkt al een tiental jaren met klasafgevaardigden die de ouders van één klas vertegenwoordigen. De klasafgevaardigden werden ingezet om voorafgaand aan de ouderavond, feedback te verzamelen bij de ouders van hun klas over de gemoedsgesteldheid van hun kinderen tijdens de coronaperiode. Hieruit werden enkele thema’s gedistilleerd: zelfvertrouwen, studieplanning en welzijn.

Scenario
•    Inleiding: info over welzijn bij jongeren door een arts
•    Bezorgdheden van het schoolteam
•    Intervisie met de ouders per graad
Aan de hand van enkele vragen konden ouders mogelijke acties en tips naar voor brengen rond het welzijn van de jongeren: wat kunnen ouders, leraren, directie en de jongeren zelf doen?

Opvolging
Na de ouderavond werd de info die uit de gesprekken naar voor kwam in werkgroepen besproken. Er werden ideeënfiches uitgewerkt met tips over wat ouders, school en leerlingen zelf kunnen doen om hun welzijn te versterken. Het uitgangspunt is een gedeelde verantwoordelijkheid van ouders en school.
Enkele acties die door de school uitgewerkt zijn:
•    Voor de 2de graad werd er extra studiebegeleiding voorzien door de studiecoördinator.
•    In de 3de graad werden enkele activiteiten georganiseerd die de verbondenheid tussen leerlingen verhoogt.

De ouderraad merkt dat de opkomst en de efficiëntie bij online ouderavonden groter is dan bij fysieke bijeenkomsten. Ze denken erover om gedeeltelijk online te blijven werken, ook na de coronaperiode.

Context van de school en actoren

Het Sint-Jan Berchmanscollege is een Jezuïetencollege in hartje Brussel. De school heeft een actieve ouderraad met een twintigtal ouders. Daarnaast zijn er de klasouders (klasafgevaardigden): zij zijn het aanspreekpunt voor de ouders van één klas.

Waarom vindt de VCOV dit goed?

•    De ouderraad blijft actief in coronatijden. De raad organiseert een online ouderavond zodat ouders hun bezorgdheden kunnen delen met de school en met andere ouders.
•    De ouderraad zorgt ervoor dat de ideeën van ouders omtrent de aanpak van welbevinden besproken worden met de school.
•    De school staat open voor ideeën van ouders en is bereid om iets te doen met hun voorstellen.
•    Werken met klasouders vergroot de ouderbetrokkenheid. Zij ondersteunen de communicatie met ouders en zorgen ervoor dat er meer ouders bereikt worden.

Contactgegevens voor meer info

Sint-Jan Berchmanscollege
Ursulinenstraat 4
1000 Brussel
https://www.sint-jan-brussel.be/ (secundair onderwijs)


Bijlagen

Klik op 'Download bijlage' voor een pdf-versie van dit praktijkvoorbeeld met bijlagen (brief ouderraad aan klasafgevaardigden en draaiboek intervisie).



VCOV, februari 2021
Feedback geven