Skip Navigation Links
Skip Navigation Links

Skip Navigation Links

Onthaal

   Minimaliseren

Kennismaken met de nieuwe school
Inschrijven
De eerste schooldag
Oudervriendelijk schoolgebouw
De ouderraad promoten
Overig 

KENNISMAKEN MET DE NIEUWE SCHOOL
 
Voorzie tijdens de infoavond begin september naamkaartjes in een bepaalde kleur per klas. Zo vinden klasleraar en ouders elkaar direct!
Geen tijd om een rondleiding te geven bij de inschrijving? De ouderraad springt vast graag bij om nieuwe ouders rond te leiden. Ook handig op de opendeurdag!
Stuur de toekomstige 1e klassers een pakketje per post: wat meebrengen naar het 1e lj, praktische info over het dagverloop, een oefenboekje, kleurplaat...

Heet nieuwe ouders op school welkom op een speciaal welkomstfeest.

Organiseer een snuffeldag voor ouders en peuters vooraleer de inschrijvingen beginnen.

Stel een welkomstpakketje samen voor nieuwe kinderen en hun ouders: een brooddoos gesponsord door de ouderraad, een foldertje met info over de ouderraad, een uitnodiging voor de eerste vergadering van de ouderraad, een balpen met het logo van de school, … Vraag de school dit te overhandigen na de inschrijving.

Fijn als kinderen en hun ouders in de laatste week van de vakantie al eens kunnen gaan kijken in de nieuwe klas en kennismaken met de juf/meester! Nog leuker met een kinderaperitief erbij!

Peuters (en ouders!) kunnen wennen aan de school tijdens de peuterprobeerdag: samen met hun ouders mogen ze een uurtje spelen in de klas.

Organiseer een ‘open dag’ voor ouders om de sfeer te komen opsnuiven.

Vergeet de ouders niet van de kleuters die instappen in de loop van het schooljaar. Bezorg hen bijv. ook een uitnodiging voor het klassikaal infomoment in september.

Peter- en meterschap: een oudere leerling ontfermt zich over een eerstejaars in het SO om hem/haar wegwijs te maken.
INSCHRIJVEN
 

Bied vanuit de ouderraad aan om mee te werken aan het opstellen van een checklist voor tijdens het inschrijvingsgesprek.

Het is een kleine moeite om ouders tijdens het inschrijven een tasje koffie of thee aan te bieden.

Bespreek op een vergadering van de ouderraad het inschrijvingsmoment: wat verwachten ouders daarvan?

Bespreek de inschrijvingsprocedure op de schoolraad: moet er bijv. altijd eerst een afspraak gemaakt worden? Krijgen nieuwe ouders een rondleiding? …

Ouders brengen vaak hun kind(eren) mee naar de inschrijving. Voorzie iets om hen bezig te houden: tekengerief, poppenkast, ...
DE EERSTE SCHOOLDAG
 

Schenk een ‘bakje troost aan ouders die hun kindje voor het eerst naar school brengen.

Welke ouder wil er geen vlieg zijn in de peuterklas op de eerste schooldag? Het lukt een beetje als er ’s avonds een foto in de boekentas zit genomen tijdens die eerste schooldag. Een zelf gemaakte tekening is ook al leuk!

Begin de eerste schooldag in het eerste leerjaar met een ontbijt voor de leerlingen en hun ouders.

Sluit de eerste schooldag feestelijk af met een receptie voor de leerlingen en hun ouders.

Een welkomstbehandeling voor de eerstejaars in het secundair: start de dag met een gezond ontbijt, een kennismakingsspel met de leerkrachten, een rondleiding in de school, kennismakingsspel met de medeleerlingen en als afsluiter een reuzenstoelendans.
Rol de rode loper uit op 1 september!
OUDERVRIENDELIJK SCHOOLGEBOUW
 

Maak een ouderbord aan de ingang van de school met nieuwtjes van en voor ouders

Bekijk de bewegwijzering in de school eens kritisch: raak je vlot waar je moet zijn?

Help ouders hun weg te vinden op school, bijv. door een bord aan de ingang met ‘wie is waar’ of een plannetje op A4-formaat  te voorzien.

DE OUDERRAAD PROMOTEN
 

Maak een diashow met foto’s van voorbije activiteiten en verwezenlijkingen  van de ouderraad. Leuk voor nieuwe ouders op de opendeurdag!

Organiseer een zoektocht of fotoronde op de opendeurdag van de school en zet er een vraag in over de ouderraad. Wedden dat jullie stand veel bezoekers krijgt?

Voorzie badges voor leden van de ouderraad en het schoolteam op activiteiten. Zo weten (nieuwe) ouders wie ze kunnen aanspreken.
Stel een jeneverkraam op waar ouders kunnen blijven plakken na de eerste infoavond.
OVERIG
 
Evalueer de schoolwerking op het einde van het schooljaar met nieuwe ouders. Zij hebben nog een frisse kijk op het schoolgebeuren.

Vergadering of infoavond gepland? Een drankje bij het begin brengt iedereen in de juiste mood!

Trauma's opgelopen door de klassieke schoolbel? Begin de schooldag met een vrolijk deuntje en laat Plop, K3 of Milk Inc. over de speelplaats knallen.

Check de schoolwebsite op gebruiksvriendelijkheid voor (nieuwe) ouders: vinden ouders er bijv. makkelijk het telefoonnummer van de school?

Nodig ouders eens uit om het onthaalmoment in de klas mee te maken. Zo zien ze hoe belangrijk dit is!

Een receptie is des te leuker als de leerlingen een handje toesteken: hapjes maken, zaal versieren, opdienen, een verrassingsact...
Verras de leerlingen met een kopje warme chocolademelk voor of na een examen.
Een idee van onze noorderburen: een espressobar.
Leerlingen van verschillende secundaire scholen spelen kennismakingsspelletjes en leren elkaar kennen in een 'ken elkaar-dag'.

 

   Minimaliseren