Gids voor ouderwerkingen 2019 – 2020

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Inhoud
  1. VOORWOORD
  2. VCOV
    1. Wie zijn we?
    2. Wat doen we?
    3. Waarvoor kan je bij ons terecht?
      1. Kennis over en ervaring in ouderparticipatie
      2. Stem voor ouders
      3. Aanbod
      4. Ouderinfotheek
      5. SOS ouders
      6. FAQ
      7. Kalender
      8. ABC
      9. Mijn oudervereniging
      10. Nieuwsbrieven
  3. Handleiding website
    1. Gebruikersnaam vergeten?
    2. Wachtwoord vergeten?
    3. Wachtwoord aanpassen?
    4. Mijn oudervereniging
    5. Problemen met inloggen?
  4. Handleiding gids
  5. Inhoud gids 2019-2020
  6. Bedanking praktijkvoorbeelden
VOORWOORD

Elke school in Vlaanderen heeft een ouderwerking. In veel gevallen gaat het om een officiële ouderraad die werkt zoals het participatiedecreet voorschrijft. Er zijn ook nog vele oudercomités: ouders die zich groeperen in een feitelijke vereniging. Daarnaast zijn er nog talrijke moedergroepen, klusouders, verkeersouders… Kortom: ouders zijn op verschillende manieren betrokken bij het schoolbeleid.

Om al deze ouderwerkingen op school te ondersteunen, heeft de VCOV een gids samengesteld. Het is een praktische gids met informatie voor en over de ouderwerking. We vertellen je dadelijk meer over de inhoud van de gids! Eerst staan we even stil bij de VCOV: wie zijn we, wat doen we en waarvoor kan je bij ons terecht?

VCOV
  1. Wie zijn we?

    De VCOV, de Vlaamse Confederatie van ouders en ouderverenigingen, is de ouderkoepel van het vrij onderwijs. Dit betekent dat de VCOV alle ouders en ouderverenigingen van de scholen van het Katholiek onderwijs in Vlaanderen vertegenwoordigt. Ouderparticipatie en ouderbetrokkenheid staan centraal in de werking. Dat blijkt ook uit de opdrachten die de VCOV van de overheid krijgt.

  2. Wat doen we?

    Een goede samenwerking tussen school en ouders ontstaat niet zomaar. De VCOV betrekt al meer dan 50 jaar alle ouders bij de school en maakt het onderwijs verstaanbaar en duidelijk. Ouderparticipatie is onze kernopdracht. Ouders een krachtige stem geven op alle niveaus is ons doel. Wij coachen ouderverenigingen en schoolteams, bieden kant-en-klare pakketten aan, maar ook deskundige begeleiding op maat is mogelijk. Met de VCOV bouw je dus mee aan een oudervriendelijke school, een school waar alle kinderen en ouders zich thuis voelen.

  3. Waarvoor kan je bij ons terecht?

    1.    Kennis over en ervaring in ouderparticipatie
    Je kan bij de VCOV terecht met al je vragen over ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie: bijv. over de ouderraad, de schoolraad, het medezeggenschapscollege…
     
    2.    Stem voor ouders
    De VCOV vertegenwoordigt ouders in verschillende overlegorganen. We luisteren naar je stem op regionale info- en discussieavonden en via de reflectiegroep. Ook als VCOV-vrijwilliger kan je je stem laten horen.

    3.    Aanbod
    De VCOV heeft een uitgebreid aanbod aan vormingen voor ouders en ouderwerkingen. Ook voor leuke acties en projecten kan je bij ons terecht. Met de VCOV-brochures verdiep je je in allerhande thema’s.

    4.    Ouderinfotheek
    Goede praktijkvoorbeelden, voorbeelddocumenten en informatie voor en over de ouderwerking, vind je in de ouderinfotheek op de website.

    5.    SOS ouders
    In geval van onenigheid of conflict op school, kan je bij de VCOV terecht voor deskundig advies op maat. Als dat niet volstaat, kan er bemiddeling gestart worden. Bemiddeling gebeurt steeds vanuit een meerzijdige partijdigheid om tot een win-win te komen.

    6.    FAQ
    Op de website vind je een overzicht van de meest gestelde vragen aan de VCOV.
     
    7.    Kalender
    De VCOV brengt ouders die actief zijn in de ouderwerking samen om informatie te vergaren en ervaringen uit te wisselen. Je vindt de kalender op de website.
     
    8.    ABC
    Duizelen de moeilijke woorden en het vakjargon in verband met onderwijs je soms rond de oren? De VCOV heeft een ABC met uitleg op maat van ouders.
     
    9.    Mijn oudervereniging
    De VCOV is er voor alle ouders en ouderwerkingen, maar ouderwerkingen en/of scholen die aansluiten hebben toegang tot meer informatie. Als voorzitter kan je ervoor zorgen dat alle leden van de ouderwerking en het schoolteam toegang hebben tot die informatie via een login voor de website.

    10.    Nieuwsbrieven
    De VCOV verspreidt maandelijks twee digitale nieuwsbrieven.

    Ouderlink
    Iedereen die zich registreert op de VCOV-website ontvangt de nieuwsbrief Ouderlink met links naar allerlei nuttige informatie en weetjes over onderwijs en opvoeding.
     
    Ouderwijs
    Deze nieuwsbrief voor leden gaat dieper in op actuele onderwijsthema’s of thema’s die belangrijk zijn voor de ouderwerking. Via het archief op de website kan je de vorige edities van Ouderwijs steeds raadplegen.


Handleiding website

Hoe de info op www.vcov.be vinden?

Op onze website www.vcov.be vind je heel wat informatie. Sommige informatie is enkel toegankelijk voor leden. Om toegang te verkrijgen tot alle documenten, moet je eerst inloggen. De gebruikersnaam en het wachtwoord dat je hiervoor nodig hebt, heb je via mail ontvangen na de betaling van het lidgeld.

  1. Gebruikersnaam vergeten?
    Je gebruikersnaam is je e-mailadres.

  2. Wachtwoord vergeten?
    Klik op ‘Wachtwoord vergeten?’ en je ontvangt een nieuw wachtwoord in je mailbox.

  3. Wachtwoord aanpassen?
    Nadat je ingelogd bent, klik je op ‘Ga naar je instellingen’. Bij ‘Gegevens aanpassen’ kan je een nieuw wachtwoord kiezen.

  4. Mijn oudervereniging
    Het luik ‘Mijn oudervereniging’ is enkel zichtbaar voor voorzitters. Je vindt het onder ‘Ga naar je instellingen’. Voorzitters kunnen bij ‘Mijn oudervereniging’ leden van de ouderwerking en het schoolteam uitnodigingen om zich te registreren. Nadat zij zich geregistreerd hebben op de website, worden ze gekoppeld aan de school en ontvangen ze een mail met hun gebruikersnaam en wachtwoord.

  5. Problemen met inloggen?
    Contacteer de VCOV via info@vcov.be of 016/38 81 00. We helpen je graag verder!
Handleiding gids

Hoe deze gids gebruiken?

Deze gids bestaat uit verschillende hoofdstukken met fiches en bijlagen. Hoofdstuk 1 (Structuur en organisatie) en hoofdstuk 2 (Bekendheid en ledenwerving) kan je nu al raadplegen. De volgende hoofdstukken worden in de loop van de komende schooljaren aangevuld.

Elk hoofdstuk bestaat uit verschillende fiches. Dit zijn telkens aspecten die met het hoofdthema te maken hebben.

Tot slot vind je nog heel wat bijlagen in deze gids.

Sommige bijlagen kan je zelf nog aanpassen en/of invullen. Een blanco versie vind je dan op de website.

De fiches zijn zo opgesteld dat ouderwerkingen of leden van het schoolteam er zelfstandig mee aan de slag kunnen. Is er toch iets niet duidelijk of wens je ondersteuning van een VCOV-medewerker? Aarzel dan niet om contact op te nemen via info@vcov.be of het algemeen nummer 016/38 81 00.

In de online versies kan je een logo en contactgegevens toevoegen, dingen aanpassen of aanvullen… Het is wel fijn als je het VCOV-logo laat staan.

Om toegang te verkrijgen tot de documenten, moet je het lidgeld betaald hebben en ingelogd zijn.

Bedanking praktijkvoorbeelden

Voor deze gids verwijzen we naar praktijkvoorbeelden.

Dank aan volgende scholen om hieraan mee te werken:

BIJLAGE 7: Praktijkvoorbeeld vertelnamiddag voor ouders en kinderen- Vrije basisschool Sint-Joris Brussel
BIJLAGE 8: Praktijkvoorbeeld koffiemoment in de klas – VBS De Ham Mechelen
BIJLAGE 9: Praktijkvoorbeeld tevredenheidsonderzoek schoolwerking BuO – VIBO-scholen Turnhout en Oud-Turnhout
BIJLAGE 12: Praktijkvoorbeeld verkeersproject schoolstraat Merendree – VBS Sint-Gerolfsschool Merendree
BIJLAGE 13: Praktijkvoorbeeld praatcafé inspiratieavond Cosmodroom – KSD Sint-Jan Diest
BIJLAGE 23: Praktijkvoorbeeld ‘Dreamteam’: ouderwerking werft ‘helpende handen’ - VBS St-Catharinacollege Geraardsbergen
BIJLAGE 24: Praktijkvoorbeeld: ‘Jaarwerking’: ouders warm maken voor de ouderwerking in het SO’ – Sint-Jozefscollege Aarschot
BIJLAGE 25: Praktijkvoorbeeld schudden delen geven – VBS De Wijngaard Herentals
BIJLAGE 30: Praktijkvoorbeeld ‘Poortouders’ spreken andere ouders persoonlijk aan over de activiteiten van de ouderwerking – Sint-Pieter kleuter en lagere school Mechelen
BIJLAGE 31: Praktijkvoorbeeld ‘Kinderaperitief’: de ouderwerking organiseert een kinderaperitief om de school en klas te leren kennen – Vrije basisschool Wijnberg Wevelgem
BIJLAGE 32: Praktijkvoorbeeld ‘Opendek-moment’: ouderwerking organiseert een wekelijks koffiemoment voor ouders op school – Vrije basisschool Sancta Maria Leuven
BIJLAGE 33: Praktijkvoorbeeld ‘Oudercontact met babbelcafé’: ouderwerking onthaalt ouders tijdens de oudercontacten – Vrije lagere school Wetteren
BIJLAGE 34: Praktijkvoorbeeld ‘Fietspool’: ouderwerking organiseert een fietspool voor (nieuwe) leerlingen op de eerste schooldag – Sint-Franciscus-Xaverius instituut Brugge
BIJLAGE 35: Praktijkvoorbeeld ‘Sleutelouders’ gaan op huisbezoek bij (anderstalige) ouders om de schoolwerking voor te stellen – Vrije basisschool De Horizon Beringen-Beverlo
BIJLAGE 38: Praktijkvoorbeeld ‘Plus twee methode’: werkvorm om nieuwe vrijwilligers aan te trekken voor de ouderwerking – VBS Eigenbilzen Eigenbilzen
BIJLAGE 39: Praktijkvoorbeeld ‘Spring mee op onze bus’: ouders werven voor de ouderwerking in het buitengewoon onderwijs – VIBO Turnhout
BIJLAGE 40: Praktijkvoorbeeld ‘Klasouders’: alle ouders bereiken via de klasouders – VBS Sinte-Maarten Meise
BIJLAGE 41: Praktijkvoorbeeld ‘Werkgroep diversiteit’: een representatieve ouderwerking op school – VBS Sint-Pietercollege Jette
BIJLAGE 43: Praktijkvoorbeeld: Fundag voor de ouderraad – Groenendaal Merksem
BIJLAGE 45: Praktijkvoorbeeld ‘de papa’s-nacht’: een actie om de betrokkenheid van papa’s bij de school te vergroten – GVB De Tandem Mortsel

Heeft uw ouderwerking of school zelf een goede praktijk? Aarzel dan niet ons te contacteren via info@vcov.be!

Feedback geven